Linić za pad BDP-a okrivio poduzetnike - Mudrinić uzvratio

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je BDP u trećem kvartalu pao 1,9 posto, što je četvrto tromjesečje zaredom kako gospodarstvo pada, ali sporije nego u prethodnom trosmjesečju, kada je BDP potonuo za 2,2 posto.

Linić: Gdje su ti poduzetnici?

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je da je ovaj pad BDP-a - opasan. Odgovornim najviše drži realni sektor gospodarstva koji nema vlastite ideje i programe. Dodao je da je realni sektor propustio priliku koju mu je Vlada dala smanjivanjem poreznih i neporeznih nameta i osiguravanjem ogromnih likvidnih bankovnih sredstava. Država je, kaže, privatnom sektoru jasno poručila da ga treba u realizaciji javnih investicija u područjima kao što su energetika i turizam. Gdje su ti poduzetnici, pita se Linić. Istodobno, dodaje, državni činovnici pa i sami ministri posvećuju mnogo vremena ne bi li pomogli tvrtkama iz privatnog sektora u njihovom restrukturiranju. Jednostavno, mi nemamo poslovnog sektora i trebat će uložiti puno novca i u njegovo restrukturiranje, kazao je Linić.

HUP: Linić potiče antipoduzetničku klimu

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) razočarana je Linićevim izjavama. Koliko god to ministru bilo teško čuti činjenica je da Vlada unatoč dobrim namjerama nije uspjela poboljšati uvjete za poslovanje, što je jedini put izlaska iz duboke krize u kojoj se nalazimo, smatraju u HUP-u. Dodaju da to konstatiraju analitičari, HNB, agencije, sindikati i građani. Stoga ne vide razloge za napade na HUP i realni sektor. Navode kako svojom izjavom Linić potiče daljnje urušavanje uvjeta za investiranje, a njegova bi uloga trebala biti suprotna. Na Vladi i ministru je da odluče kako će se postaviti prema našim prijedlozima, kao što je na njima i odgovornost za rezultate i budućnost ove zemlje, ističe se u komentaru HUP-a.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić izjavio je u Dnevniku HTV-a kako je ministar Linić prije neki dan izjavio kako je podbacio javni sektor. Podaci o pokazuju da je privatni sektor povećao ulaganja, što znači da je problem u sustavu, kazao je. Naglasio je da je ukupno porezno opterećenje poraslo i to je razlog što nema investicija. Imamo na stotine investicija koje čekaju, ali nisu došli do dozvola. Mislim da bi Vlada trebala u svoje krugove uvesti 'kompetencije' kako bi 'sredila' javni sektor, ograničila troškove, privatizirala ono što se mora privatizirati te osmislila pravu strategiju, poručio je Mudrinić.

Oporba: Vlada nesposobna pokrenuti gospodarstvo

Pad BDP-a nije iznenađujući, taj je loš rezultat posljedica pogrešnog smjera ekonomske politke koji je Vlada vodila, izjavila je Martina Dalić (HDZ) dodavši kako se s politikom povećanja poreza ne može izaći iz krize. Mjera za osnaživanje investicijskog okruženja bilo je malo i rezultati toga sada se vide, ustvrdila je Dalić na konferenciji za novinare u Saboru ocjenjujući kako će se ti trendovi nastaviti i u 2013. Zaprepašćujuće je da smo imali najbolju turističku sezonu, a usred nje rast broja nezaposlenih, kazao je Domagoj Milošević (HDZ), dok je njegov stranački kolega Đuro Popijač rekao kako očekuje daljnji rast broja nezaposlenih - na više od 400.000.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar je kazao kako je očekivan zavoda za statistiku, po kojoj je BDP u trećem kvartalu pao za 1,9%, kazao kako je očekivana s obzirom na pad potrošnje i izostanak investicija. Slična situacija, ocijenio je, Hrvatsku očekuje i iduće godine (u kojoj Vlada planira rast BDP-a od 1,8 posto). HDSSB-ovac Dražen Đurović rekao je kako je Vlada pokazala potpunu nesposobnost u pokretanju gospodarstva, pa čak ni zaustavljanja trenda stagnacije. Upitan što bi HDSSB napravio, odgovorio je kako bi  prvo našao pametne i kvalitetne ekonomiste koji bi osmislili kvalitetnu ekonomsku politiku.

Da je riječ o zadnjem padu BDP-a vjeruje HNS-ovac Srđan Gjurković, predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun, koji ističe kako je gospodarski pad posljedica stanja koje je zatekla Kukuriku koalicija. Gjurković je naglasio kako je Vlada pripremila, a Sabor donio niz zakona i uvjeta za oslobođenje investitora dodatnih troškova te da se reinvestirane dobiti i investicije oslobađaju plaćanja poreza.

U videoprilogu pogledajte izjave Slavka Linića i Ivice Mudrinića.