Pahor predsjednik: Početak nove nade za Sloveniju

Bivši socijaldemokratski premijer Borut Pahor pobijedio je na slovenskim predsjedničkim izborima. Osvojio je 67,44 % glasova, a njegov protukandidat, aktualni predsjednik Danilo Türk 32,56%.

Državno izborno povjerenstvo do 21.50 prebrojilo je 99,99% glasova. Prebrojeno je 717.835 listića, od toga je bilo 703.289 valjanih, a 14.546 nevaljanih.

Oduševljen sam potporom birača. Vjerujem da je ovo samo početak, početak nove nade i novog vremena, te da ne postoji skoro nijedan problem koji zajedno ne bismo mogli riješiti, izjavio je Pahor za slovensku televiziju komentirajući izlazne ankete koje su pokazale da je u drugom krugu predsjedničkih izbora uvjerljivo pobijedio aktualnog predsjednika Danila Tuerka.

Dodao je da će se kao predsjednik zauzimati za međusobno poštovanje, toleranciju i dijalog. Bez obzira na to koliko nas velike razlike dijelile, ono što nas povezuje je još jače, rekao je Pahor u prvoj izjavi nakon pobjede na izborima.

Türk je prijepodne glasao u Ljubljani, a Pahor u Šempetru pri Gorici – simbolično – pet do 12. Do 16 sati odaziv na izbore bio je povijesno nizak. Glasovalo je svega 30,86% upisanih birača, odnosno 5% manje nego u prvom krugu predsjedničkih izbora, objavio je predsjednik državnog izbornog povjerenstva Anton Gašper Frantar. A tada je ukupni izlazak birača na izbore iznosio 47 posto, najmanje na bilo kojim izborima za predsjednika države ili parlament od nastanka samostalne Slovenije.

Pretpostavlja se da je još manji broj ljudi na biralištima rezultat slabijih vremenskih prilika, sa snijegom i kišom, ali i zasićenosti birača, te njihova razočaranja političkim elitama koje se iskazalo i u prosvjedima uoči izbora.


Sutra novi prosvjedi u Ljubljanu i Mariboru

Tko god predsjednik, Slovenci su nezadovoljni. Za sutra poslijepodne, na rođendan Franca Prešerna, preko društvene mreže Facebook najavljeni su novi, još veći prosvjedi. Slovenska policija ne želi da se ponove neredi poput onih u Mariboru i Ljubljani. A sutra će se prosvjedi održati istodobno u ta dva najveća slovenska grada. Prosvjedi će biti usmjereni protiv korumpiranih gradonačelnika Franca Kanglera i Zorana Jankovića, a građani očekuju njihove ostavke.

Što bi za Hrvatsku bilo bolje - pobjeda Pahora ili Türka?

Odnosi s Hrvatskom i ratifikacija pristupnog ugovora - bili su jedna od glavnih tema u kampanji. Dvojica kandidata u televizijskom su se sučeljavanju morala izjasniti i o politici prema Hrvatskoj. Za razliku od aktualne slovenske Janšine vlade, oba predsjednička kandidata misle da treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Iako o ratifikaciji slično misle i Türk i Pahor, manje loše rješenje za Hrvatsku je Borut Pahor, ističe politički analitičar Davor GjeneroTürk relativizira značenje brze ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu, a Pahor je svjestan problema koji će se pojaviti i pred slovenskim parlamentom, smatra.

Do sada su kameni spoticanja između dviju država bila granična pitanja u Istri, Međimurju, Gorskom kotaru i Žumberačkom gorju. Zatim pitanje ZERP-a. Ne zaboravimo ni nuklearnu elektranu Krško. Trenutačno se koplja lome oko štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci.

No, koliko je rezultat slovenskih predsjedničkih izbora uopće bitan za Hrvatsku ako je premijer ionako Janez Janša, u čijem se mandatu ponovno zaoštrio odnos prema Hrvatskoj?