Mladi HNS-a za raskidanje ugovora sa Svetom Stolicom

Mladi Hrvatske narodne stranke (HNS) predstavili su u Rijeci knjižicu sa svojim temeljnim stajalištima, od kojih su posebno istaknuli zahtjev za raskidanjem ugovora Republike Hrvatske sa Svetom Stolicom i prestankom proračunskog financiranja vjerskih zajednica.

Predsjednik Mladih HNS-a Zvonimir Klobučar ustvrdio je na konferenciji za novinare da se taj novac mogao bolje iskoristiti, primjerice za financiranje škola i dječjih vrtića. Istaknuo je da Mladi HNS nemaju ništa protiv nijedne vjere, nego da samo žele upozoriti na problem izdvajanja za vjerske zajednice. Smatraju da se vjeronauk treba održavati u vjerskim zajednicama, a ne u školama te da vjerska obilježja treba ukloniti iz javnih ustanova.

Saborska zastupnica HNS-a Nada Turina Đurić kazala je da knjižica Mladih HNS-a otvara javne rasprave o "važnim tabu temama", koje često izazivaju burne rasprave, pa i niske strasti.  U knjižici mladih HNS-ovaca su veliki iskoraci u razmišljanjima i u odnosu na službene stranačke programe, kazala je dodavši kako stranci nikada nije padalo na pamet da mlade ograniči u razmišljanjima koja su predočena u knjižici.

Na novinarsko pitanje u kakvoj su vezi stajališta mladih HNS-ovaca o uklanjanju vjeronauka iz škola s programom HNS-a i radom vladajuće Kukuriku koalicije, saborska zastupnica Turina Đurić odgovorila je kako nemaju velike veze s radom koalicijske Vlade, a da je u programu HNS-a odvojenost crkve od države.

Ocijenila je kako je riječ o složenoj proceduri te ustvrdila da ako Crkva i država svoje putove stave u paralelni sustav, a ne u sustav u kojem se isprepliću, onda bi trebalo doći do revizije ugovora s Vatikanom. Dodala je da bi za to trebao konsenzus svih političkih stranaka, kako u HNS-u nisu sigurni da je to u sadašnjem političkom prostoru realno, ali da treba otvarati dijalog i informirati građane.

Govoreći o financiranju vjerskih zajednica navela je da u razvijenim zemljama postoje modeli po kojima svatko odlučuje hoće li i koju crkvu financirati.