Elektronički upisi u srednju školu

Za dva dana završava javna rasprava o novim kriterijima za elektroničke upise u srednju školu. Mnogo je nejasnoća i primjedbi, pogotovo u vezi s prijedlogom da se ne boduje uspjeh samo u 7. i 8. razredu nego i u 5. i 6. To bi se počelo primjenjivati već od upisa sljedeće godine.

Današnjim sedmašima i osmašima to nitko nije ni spomeno prije dvije, tri godine, kada su bili u nižim razredima. Dakle, usred utakmice mijenjaju se pravila igre. 

Predstavljen novi model upisa u srednje škole

Ono što veseli kod e-upisa je to što više neće biti redova i gužvi na plus 30 po školama, nego elegantno upisivanje putem računala. Umjesto jedne škole učenik može prijaviti popis želja za 5 škola i 10 programa. Ali ono što je došlo kao hladan tuš za sadašnje osmaše, koji će probiti led ovakvim upisom u srednju školu je: bodovanje zaključnih ocjena 5, 6, 7 i 8 razreda, svih predmeta na dvije decimale.

Novi kriteriji, čini se, posvađat će umjetnike i sportaše. Jer nepravedno je, ali istinito, da vrhunski sportaši dobivaju dodatna 3 boda za upis, a primjerice učenici koji paralelno završe četverogodišnju glazbenu ili plesnu školu, samo 1 bod. Postrožit će se i nadzor za dodatne bodove za zdravstvene probleme, jer je i tu, kažu, bilo muljanja. E-upisi očito donose poštenje i učenje za dvije decimale, ali i pojačan stres od 5 razreda. I što onda vrijedi da učitelji prema naputku ministra moraju ulaziti u razred s osmijehom, kad se djeca više nemaju čemu smijati.

Pogledajte videozapis.