Metropolitan muzej želi izložiti sarajevsku Hagadu

Newyorški Metropolitan muzej ponudio je vlastima Bosne i Hercegovine da u svom prostoru izloži poznatu sarajevsku Hagadu, glasoviti židovski kodeks iz 14. stoljeća.

Ponudu Metropolitan muzeja u Sarajevo je donio predsjednik Židovske zajednice BiH Jakob Finci kada se vratio iz SAD-a, gdje je odjeknula vijest o zatvaranju Zemaljskog muzeja.

Dio sarajevske kulturne javnosti shvatio je to kao novu priliku za promicanje tog jedinstvenog rukopisa u BiH, no neki su to doživjeli kao pokušaj prijevare i krađe.

Zaposlenici Zemaljskog muzeja odlučili su muzej zatvoriti jer država nikada nije riješila problem trajnog funkcioniranja te najvažnije muzejske ustanove u BiH, utemeljene još u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Zaposlenici muzeja predvođeni direktorom Adnanom Busuladžićem na taj su se čin odlučili prosvjedujući jer Zemaljski muzej BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma nije uvršten u popis ustanova kulture od državne važnosti.

Sarajevska Hagada, pretpostavlja se, nastala je oko 1350. u Barceloni, a u posjedu je Zemaljskog muzeja od 1894., dok je prije pripadala sarajevskoj židovskoj obitelji Kohen. Ispisana je kaligrafskim pismom na prerađenoj koži i sadržava 142 pergamentska lista. Čuva se u posebno osiguranoj prostoriji Zemaljskog muzeja u Sarajevu, no strahuje se kako bi se taj spis neprocjenjive vrijednosti mogao naći na meti pljačkaša dok je muzej zatvoren i nedovoljno siguran.