U očekivanju investicija

Ambiciozan Čačićev plan o pokretanju gospodarstva s početka godine imao je jasan cilj. Moramo početi stvarati novi temelj, a počistiti nećemo ništa ako ne otvorimo investicijski ciklus, jer vi ne možete rezati, a da niste dali kisik i šansu da raste nešto novo, poručio je u ožujku tada aktualni a sada već bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

No tijekom godine malo je toga novog naraslo. Izravne strane investicije pale su na razinu iz sredine 90-ih te su nekoliko puta manje u odnosu na godinu prije. Bolje nije ni s investicijama državnih poduzeća. Ona su do kraja listopada ispunila tek polovinu plana za ovu godinu.

I ministar financija Slavko Linić je priznao, investicije nismo ostvarili. Jasno smo rekli gdje očekujemo rast od 0,8 posto - 6 ili 7 milijardi kuna većih investicija u državnim firmama. To nismo ostvarili, rekao je Linić.

Po pitanju hoće li se i u 2013. ostvariti ambiciozan Vladin plan o rastu od 1,8 posto, stručnjaci su skeptični. Plan o povećanju deficita, kažu, zasigurno nije nešto što bi moglo uvjeriti strane investitore da će se fiskalna konsolidacija nastaviti u predviđenom tempu.

Umjereni optimizam kod Europske banke za obnovu i razvoj. U Hrvatskoj očekujemo blagi oporavak sljedeće godine. Voljeli bismo da se naš optimizam ostvari i da rast u 2013. bude viši od 1 posto. No moguće je da će se ta prognoza mijenjati s obzirom na negativan utjecaj krize na sastavnice BDP-a, poručio je Peter Sanfey iz Ureda glavnog ekonomista EBRD-a.

A te sastavnice, kao što su osobna potrošnja i izvoz, u Hrvatskoj već dugo padaju. Stoga nije ni čudno da nam je u posljednje četiri godine BDP pao za čak 10 posto, dok su istodobno mnogi naši konkurenti kroz krizu uspješnije plovili. U Vladi računaju da investicije mogu biti putokaz za izlazak iz krize, no loš će se trend nastaviti ako ćemo sljedeće godine opet govoriti o planiranim investicijama koje se nisu ostvarile.

Zašto i gdje je zapelo, ima li neki novi plan za novi dan o tome u Dnevniku večeras je govorio potpredsjednik Vlade za gospodarstvo g. Branko Grčić. Razgovor poslušajte u videoprilogu.