Premijera "Na tri kralja ili kako hoćete"

Ljubavna komedija "Na tri kralja ili kako hoćete" Williama Shakespearea u režiji makedonskog redatelja Aleksandra Popovskog premijerno će biti prikazana u petak 7. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Osuvremenjena je to verzija jedne od najizvođenijih komedija britanskog dramatičara kojom je redatelj želio napraviti iskorak iz tema koje dominiraju trenutnim društvenim okruženjem, te uroniti u bajkovitu raspravu o ljubavi koja poručuje da u svijetu ograničenom prolaznošću i starenjem ljubav predstavlja i trenutak i vječnost.

Nastala u najzrelijem vremenu Shakespeareova stvaralaštva, komedija "Na Tri kralja ili kako hoćete" priča je o dvoje blizanaca izgubljenih u brodolomu koji se traže po svijetu, nalazeći ne samo jedno drugo, već i niz ljubavnih podviga. Zaplet se temelji na travestiji i zamjeni identiteta kojom autor propituje prirodu privlačnosti, instinkta i ljubavi. Djevojka prerušena u mladića snubi ženu u ime muškarca kojeg voli, ta se žena zaljubljuje u djevojku misleći da je mladić, a sve to u sjeni intriga i grubih šala, dok preodijevanje istodobno i skriva i otkriva.

U radu na predstavi, čiji je tekst napisan između 1599. i 1602., zadržane su neke univerzalne vrijednosti i ideje, koje se prvenstveno odnose na osjećaje ljubavi, dok je u konstrukciji teksta, želeći predstavi dati poetski ton prave ljubavne priče, autorski tim posegnuo i za drugim Shakespeareovim djelima, kazala je dramaturginja Ana Tonković Dolenčić.

Uz Olgu Pakalović u ulozi Viole i Ivana Glowatzkog u ulozi njezina brata blizanca Sebastijana, glumački ansambl čine Bojan Navojec (vojvoda Orsino), Iva Mihalić (Olivija), Goran Grgić (vitez Tobija), Luka Dragić (vitez Andro), Daria Lorenci Flatz (Violina družica Marija), Livio Badurina (Malvolio), te Alma Prica kao Anonimus, Krunoslav Šarić kao Orsinov dvorjanin Valentin, Ivana Boban kao Luda i Kristijan Potočki kao pomorski kapetan Antonio.

Predstava se izvodi u prijevodu Vladimira Gerića, scenografiju potpisuju Sven Jonke (Numen) i Ivana Radenović, kostimografkinja je Jelena Proković, koreografkinja Irma Omerzo, svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak, a glazba pripada slovenskom elektroničkom bendu Silence, koji čini kompozitorski duo Boris Benko i Primož Hladnik.