23. Krležini dani

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku izložbom Gavella u Gavelli posvećenoj životu i djelu Branka Gavelle i predstavom Unterstadt otvoreni su 23. Krležini dani. Ta kazališno-teatrološka manifestacija traje do 7. prosinca.

Intendant osječkog HNK Božidar Šnajder otvarajući izložbu istaknuo je kako je osječko kazalište s ponosom domaćin značajnoj manifestaciji posvećenoj Krleži, ali i svim velikanima hrvatskog glumišta i kulture.

Predstavom Unterstadt osječke književnice Ivane Šojat Kuči, koju je režirao Zlatko Sviben, a koja je proglašena najboljom ovogodišnjom dramskom predstavom po ocjeni hrvatskog glumišta i publike, ujedno se obilježava 40. obljetnica rada nacionalne prvakinje Branke Cvitković i 30 godina redateljske karijere Zlatka Svibena, rekao je Šnajder.

U sklopu 23. Krležinih dana sutra na Filozofskom fakultetu u Osijeku počinje znanstveni skup Kazalište po Krleži na kojem će sudjelovati brojni kulturni djelatnici koji će predstaviti 20-ak radova.

Uz osječki HNK organizatori Krležinih dana su Odsjek za teatrologiju, Zavod za književnost i teatrologiju HAZU-a, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i glazbe HAZU-a te Filozofski fakultet u Osijeku.

Tijekom proteklih godina, ugled i značenje Krležinih dana u sklopu kojih su u osječkom HNK-u održane brojne kazališne predstave uz gostujuće ansamble, preraslo je u vrhunski teatrološko-kulturni događaj.