Umro brazilski arhitekt Oscar Niemeyer

Brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, jedan od najistaknutijih revolucionara suvremene arhitekture, umro je sinoć u Rio de Janeiru u dobi od 104 godine, priopćeno je iz bolnice Samaritano de Rio u kojoj se liječio posljednjih mjesec dana od oboljenja bubrega i upale pluća.

Niemeyerova karijera počela je tridesetih godina 20. stoljeća i protegnula se kroz devet desetljeća. Među njegovim prepoznatljivim zgradama od stakla i svijetlog betona su zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku, sjedište komunističke stranke u Parizu i katolička katedrala u Brasiliji za koju je 1988. dobio nagradu za arhitekturu Pritzker koju se smatra i Nobelovom nagradom za arhitekturu.

U svom gradu Rio de Janeiru Niemeyer je, među ostalim, projektirao i Sambadrom, stadion za karnevalske parade, no javne zgrade Brasilije smatraju se njegovim najmonumentalnijim ostvarenjem.

Niemeyer je postao nacionalna ikona Brazila poput pionira Bossa Nove Toma Jobima i nogometne legende Pelea.

Oscar Niemeyer Soares Filho rođen je u Rio de Janeiru 15. prosinca 1907. u građanskoj obitelji njemačkog, portugalskog i arapskog porijekla, politički je bio uvjereni komunist a u u svom stanu nad Copacabanom radio je gotovo do samog kraja.