7. prosinca 2000. - umro Vlado Gotovac

Vlado Gotovac rođen je 18. rujna u Imotskom 1930., a na današnji dan 2000. godine preminuo je u Rimu. Njegovom smrću prestao je životni put čovjeka koji je političkim, pjesničkim i novinarskim radom ostavio duboki trag u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti.

Istupima i radovima, od ranih 50-tih Gotovac je neumorno zagovarao ideju slobode, prava čovjeka pojednica, pozivao na moralno preispitavnje društva. Šira hrvatska javnost pamti će Gotovca, prije svega, kao političara netipična za hrvatske prilike. Vrstan govornik, kojega nisu pratili skandali i gospodarske malverzacije, bez susprezanja je upirao prst u one koji su radili drugačije.

Dva mandata saborskog zastupnika, sudjelovanje u utrci za predsjednika države (1997.) uime devet oporbenih političkih stranaka, kao i vođenje političke stranke, najvažnija su djela u njegovu političkom radu u proteklih deset godina.

Kao jedan od istaknutijih Gotovčevih nastupnih govora ostat će zabilježen onaj na 6. izbornom saboru HSLS-a 1996. kada je izabran za predsjednika HSLS-a. Ističući tada da se HSLS obraća svakom Hrvatu, Gotovac je naglasio: Ne dopustite da nas bilo tko uplaši! Ne bojte se, Hrvati, ovo je naša zemlja i mi u njoj imamo pravo vladati kako mi hoćemo!