Treći rođendan Muzeja suvremene umjetnosti

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) proslavit će danas treći rođendan useljavanja u zgradu u Novom Zagrebu opsežnim cjelodnevnim programom. Građanima besplatno nudi niz događaja, od obilaska izložbi i kazališnih predstava do performansa i gastronomskih događaja.


Proslava je počela oslikavanjem zida muzejskog kafića, što je već postala rođendanska tradicija. Ove godine Daniel Šuljić, autor animiranih filmova, oslikava kafić isječcima iz svojeg nagrađivanog filma "Kolač".

Posjetitelji će danas moći uz stručno vodstvo pogledati i nekoliko aktualnih izložbi, snimke nekadašnjeg Zagreba iz fotoaparata Toše Dabca, retrospektivu "Nula iz vladanja" jednog od najpriznatijih hrvatskih umjetnika na međunarodnoj sceni suvremene umjetnosti te radove popularnog dizajnera Karima Rashida i Zbirku u pokretu, u kojoj su Rashidovi objekti izloženi.

Organizirana je i tematska šetnja "Geneza apstrakcije Vojina Bakića". Riječ je o jednom od najvažnijih hrvatskih apstraktnih kipara čije skulpture u stalnom postavu MSU-a zorno prikazuju razvoj njegova modernističkog apstraktnog izraza. To je ujedno i najava njegove velike retrospektive, koja će se u MSU održati iduće godine.

U predvorju Muzeja održavat će se cjelodnevni performans Božene Končić Badurina, gdje će se izvođači stopiti s posjetiteljima i djelatnicima. Damir Bartol Indoš ispred čitaonice će imati audio-vizualni performans "Šahtofonija 'ni svi kraljevi ljudi'", koji će izvesti na posebno izrađenom muzičkom stroju - šahtofonu.

Umjetnička akcija Labin Art Express, koja se prvi put predstavila javnosti prije 20 godina, i to upravo u MSU, kroz video i foto radove, virtualne simulacije i gastronomski performans reinterpretirat će svoje dvadesetogodišnje djelovanje. To će biti i njihov oproštaj s hrvatskom metropolom, prije nego što definitivno napuste nadzemni svijet i vrate se u podzemlje Istre, u Podzemni grad XXI čija gradnja počinje iduće godine, najavljeno je iz MSU-a.


Velik dio programa posvećen je djeci. Izvest će se predstava za djecu "Ogledalce, ogledalce" Dječjeg kazališta Dubrava, održat će se kreativno-likovne radionice na temu predstave i oblikovanja božićnog drvca te predstaviti novi koncept proslave dječjih rođendana u MSU. Svake godine neki od umjetnika bit će djeci predstavljen na rođendanskim proslavama putem replika svojih radova, a prvi je svoje radove za to posudio akademik Ivan Kožarić.