Mirku Kovaču "Kiklop" za životno djelo - video

Na ovogodišnjem 18. Sajmu knjiga u Istri najprestižnijeg "Kiklopa", onog za životno djelo, dobio je Mirko Kovač, srpski, hrvatski pisac i crnogorski s rovinjskom adresom.

Nagradu Kiklop za prozno djelo godine dobio je Zoran Ferić za roman Kalendar maja u izdanju Profil knjige, dok je Kiklop za debitantsku knjigu godine uručen Ankici Tomić za knjigu Naročito ljeti u izdanju V.B.Z.-a iz Zagreba.

Na današnjoj svečanoj dodjeli nagrada u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca Kiklop za pjesničku zbirku godine uručena je Branku Čegecu za zbirku Pun mjesec u Istanbulu: lica, slojevi u izdanju Meandarmedie.

Kiklop za urednika godine pripao je Ireni Lukšić iz Hrvatskog filološkog društva, a za knjigu eseja godine pripao je Viktoru Žmegaču za knjigu Filozof igra nogomet: zapisi 2010-2011. u izdanju Profil knjige.

Kiklop za publicističku knjigu godine dobio Jasen Boko za knjigu Trgovima Odiseja. Kontroverzni putopis o lutanju grčkog junaka Jadranom također u izdanju Profil knjige.

Za znanstvenu knjigu godine Kiklop je pripao Anti Peterliću za knjigu Iz povijesti hrvatske filmologije i filma u izdanju Leykam internationala, a za slikovnicu godine Andrei Petrlik Huseinović za slikovnicu Ljubav u izdanju Kašmir prometa.

Nagradu Kiklop za knjigu godine za djecu i mladež osvojio je Zdenko Bašić za knjigu Sjeverozapadni vjetar: o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog kraja u izdanju Planetopije.

Kiklop za knjigu inozemnog autora godine pripala je Umbertu Ecu za knjigu Praško groblje Mozaik knjige, za prijevod godine Sanji Lovrenčić za prijevod knjige Virginie Woolf Kuća duhova i druge priče u izdanju Malih zvona, dok je Kiklop za leksikografsko djelo godine pripao Antonijeli Bogutovac za Leksikon Ruđera Boškovića u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Kiklop za životno djelo shodno odluci Upravnog odbora ove knjižne nagrade uručen je književniku i jednom od najsvestranijih pisaca s ovih prostora Mirku Kovaču, autoru više romana, novela, zbirki, pripovijedaka, eseja, TV drama i filmskih scenarija.

Ove godine Kiklop je dodijeljen za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Republike Hrvatske u razdoblju od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza ove godine namijenjenih prvenstveno knjižarskoj prodaji.

Autorica statue Kiklop od prošle je godine pulska keramičarka Marina Orlić.

Svečanom dodjelom Kiklopa danas u Puli završava 18. Sa(n)jam knjige u Istri koji je ove godine okupio gotovo 200 književnika, publicista, esejista, prevoditelja i urednika u više od 70 programa.