Nezaposlenih 348.106, a samo 3421 radno mjesto

Nezaposlenost u Hrvatskoj nezaustavljivo raste. Prema podacima  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 11 sati, nezaposleno je 348.106 osoba.

Trenutačno je slobodno samo 3421 radno mjesto, odnosno još ih je i manje nego prije dva tjedna. U protekla dva tjedna broj osoba koje preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje traže posao porastao je za više od dvije tisuće.

Potkraj listopada u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirano je 333.400 nezaposlenih.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da će broj nezaposlenih i dalje rasti jer se svaki dan gubi više radnih mjesta nego što ih se otvara. Prve promjene tog trenda očekuje u drugoj polovini 2013. godine.

Na novinarski upit je li zadovoljan mjerama zapošljavanja - budući da broj nezaposlenih raste i da bismo Novu godinu mogli dočekati s 350.000 nezaposlenih, Mrsić je odgovorio kako se kod broja nezaposlenih mora pogledati drugi brojčanik, brojčanik radnih mjesta.

Od 2008. do sada izgubili smo više od 200.000 radnih mjesta, svakim danom gubi se više radnih mjesta nego što ih se stvara, i unatoč tome što smo ove godine preko HZZ-a zaposlili više ljudi nego lani, to nije bilo dovoljno da se smanji negativan trend koji stiže zbog stečajeva poduzeća, gubitka radnih mjesta. Posljedica toga je porast broja nezaposlenih, izjavio je Mrsić nakon potpisivanja sporazuma o suradnji HOK-a i Ministarstva rada i mirovinskog sustava.