Betlehemsko svjetlo mira u Saboru

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske koje je u Sabor donijelo Betlehemsko svjetlo mira.

Predsjednik Sabora poželio je da taj simbol unese svjetlo u naše živote, posebice političara. Zahvalivši se Željku Rogliću, predsjedniku Saveza izviđača Hrvatske, postavio je fenjer na istaknuto mjesto ispred sabornice gdje će se on čuvati sve do Božića.

Na Božićnu večer 1986. na austrijskog televiziji, u emisiji "Svjetlo u mraku", u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica odlučila, kao zahvalu, darovateljima pokloniti svjetiljke umjesto poklona. Tako se razvila divna ideja prihvaćena u mnogim zemljama svijeta. Prenošenjem betlehemskog svjetla pridonosi se premošćivanju mržnje, egoizma i materijalizma.

Savez izviđača Hrvatske već 26 godina sudjeluje u toj tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji, a Hrvatska je ove godine dobila iznimnu čast da bude prva zemlja koja dobiva betlehemsko svjetlo jer proslavlja 100. obljetnicu izviđaštva u Hrvatskoj i 60. obljetnicu nacionalnog Saveza izviđača.