"Povijest umjetnosti u Hrvatskoj" Milana Pelca

Nakon 30-ak godina pred hrvatskom je javnošću nova Povijest umjetnosti u Hrvatskoj. Autor Milan Pelc napisao je knjigu enciklopedijske širine u kojoj su epohe što tvore povijest umjetnosti na tlu Hrvatske, dobile cjelovit i interperetativan iskaz.

Knjiga je to i za stručnjake i za sve one koje zanima obilje našega kulturnog i umjetničkog blaga. Na sažet, razumljiv i pregledan način, u svesku s 520 stranica i s više od 700 ilustracija, prikazana je umjetnička baština Hrvatske od prapovijesti do početka 80-ih godina 20. stoljeća. Napisana je u 12 cjelina i čak 200-tinjak poglavlja, što svjedoči o preciznom strukturiranju građe, a niz protagonista i pojedinačnih spomenika obrađeni su i u zasebnim poglavljima.

Na predstavljanju u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu recenzent Tonko Maroević ocijenio je da knjiga nije pregled povijesti umjetnosti nego pregled umjetnosti iz povijesne perspektive. Rezultat je impresivan. Impresivno je udubiti se i pogledati spomeničku baštinu na prostoru koji je kompleksan, raznolik i razveden kao što je hrvatski, kazao je Maroević.

Naveo je da je Pelc prošao teren s kraja na kraj zemlje zavirujući i u djelovanje naših majstora i izvan granica te tako povijesti umjetnosti u Hrvata dao dosad neviđenu širinu i opseg. Bez želje za hirovitim originalnostima, nastojao je pouzdano utvrditi gradivo, smatra Maroević.

Povjesničar umjetnosti Milan Pelc doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1992. Kao stipendist Zaklade Alexander von Humboldt boravio je na sveučilištima i znanstvenim institutima u Tübingenu, Parizu, Beču i Münchenu, te u više navrata u Wolfenbüttelu kao stipendist Hercog August Bibliothek. Radio je kao knjižničar u Odjelu starih i rijetkih knjiga i rukopisa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a od 1993. zaposlen je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, na kojem je ravnatelj od 2003. Predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta i Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Dobitnik je godišnje Državne nagrade za znanost 1999. godine. Glavna područja istraživanja: povijest vizualne kulture (posebice grafike), starija teorija likovnih umjetnosti, umjetnost novoga vijeka u Hrvatskoj.