Njemački muzej izlaže najstariju fotografiju na svijetu

Muzej u Mannheimu izlaže najstariju fotografiju na svijetu Francuza Josepha Nicephorea Niepcea koja datira iz 1826. a nije izlagana u Europi zadnjih pola stoljeća.

Na prvi pogled ne razaznaje se puno na toj heliografiji koja podsjeća na dotrajalo ogledalo. Radi se o Point de vue du Gars, pogledu s kata seoske kuće Nicephorea Niepcea u Saint-Loup-de-Varennes u Bourgognei, u središnjem dijelu Francuske. Heliografiju je izumio Niepce, a riječ je o postupku kojim se svjetlost hvata na limenu ploču premazanu posebnom vrstom bitumena. Za slavnu prvu fotografiju Niepce je ploču osvjetljavao osam sati.

Prvu fotografiju Niepce je dao svom engleskom prijatelju u nadi da će njegova inovacija biti jednog dana patentirana u Engleskoj. Limena ploča kasnije je pala u zaborav, a pronalazač je umro 1833. ne doživjevši slavu.

Heliografiju je ponovno otkrio 1952. u putnom kovčegu u londonskoj luci Helmut Gernsheim (1913.-1995.), povjesničar umjetnosti i veliki kolekcionar fotografija, nakon pet godina usrdne potrage.

Arhivirana od 1963. na teksaškom Sveučilištu u Austinu, kao i veliki dio ogromne zbirke Helmuta Gernsheima, više nije izlagana u Europi od 1961.

Izložba Rođenje fotografije - remek-djela zbirke Gernsheim, otvorena je do 24. veljače 2013.