Mumije - znanost i mit

Arheološki muzej u Zagrebu završio je istraživanje na pet zagrebačkih mumija. Što su saznali, otkrijte na izložbi 'Mumije - znanost i mit'. Izložit će četiri mumije, iako onu svjetski najpoznatiju, zbog povoja u kojima je mumificirana, a koja je u staklenoj vitrini u stalnom postavu muzeja, neće uključiti u izložbu zbog krhkosti.

Pogled iznutra i izvana, glasio bi možda najtočniji opis izložbe koja se otvara u zagrebačkom Arheološkom muzeju. Izložba na dva načina prikazuje jedno od najzanimljivijih razdoblja ljudske povijesti. Uz mnoštvo artefakata i njihovih opisa, svoje su mjesto uz 5 životinjskih dobile i 4 ljudske mumije.

Rendgenske i CT pretrage te magnetska rezonancija mumija otkrile su nove zanimljive detalje. Naprimjer, kod jedne su čak pronađeni tragovi maligne bolesti. Mumije su prozor u povijest u povijest medicine, antropologije... Mnogo je još nepoznatih činjenica, no ono što je poznato i na izložbi detaljno opisano jest proces mumifikacije.

To je tek djelić slagalice intrigantne znanstvene priče o zagrobnom životu faraonskog Egipta u zagrebačkom Arheološkom muzeju.

Pogledajte videoprilog!