Umjetnost u raljama politike

Odabir novog ravnatelja dubrovačke Umjetničke galerije i odlazak dosadašnjeg pretvorio se u pravi kulturološki skandal. Gradsko vijeće suočilo se s optužbama da svemu kumuju tajni dogovori u gradskom vrhu.

Umjetnost je opet u raljama politike. Dubrovačko Gradsko vijeće odabralo je novu ravnateljicu Umjetničke galerije - Vesnu Delić Gozze, ignorirajući pritom usuglašeno stajalište stručnog, upravnog i kulturnog vijeća da na njezinu čelu ostane Antun Maračić.

Gospodin je 12 godina ravnatelj i istekao mu je mandat. I nakon tri mandata po četiri godine izabran je netko drugi, sukladno zakonskoj proceduri, kaže gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

I u kulturnim i u političkim krugovima sumnjaju da postoji tajni dogovor u vrhu Gradskog vijeća.

Očito se radi o volji jednog čovjeka, koji je, dakle, siva eminencija gradske vlasti, po svemu sudeći, i kojemu je običaj da kapom i šakom dariva ljude radnim mjestima, po svim mogućim gradskim institucijama, smatra bivši ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Antun Maračić.

Odluka je na noge podignula umjetnička društva iz cijele Hrvatske, koja su se s pravom zapitala koje je njihovo mjesto u ispolitiziranom društvu, u kojem obnova galerije i dovođenje najvećih umjetničkih imena znače manje od imena nekoliko ključnih vijećnika.

Ako se donose odluke koje su isključivo političke, tada jednostavno ukinimo stručna vijeća, ukinimo proceduru ovakva kakva je i omogućimo politici neka jednostavno provodi diktaturu, kao što je ovoga puta provedena, poručila je Sandra Križić Roban iz Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.