Nagrada Vijeća Europe Muzeju grada Liverpoola

Europska muzejska nagrada koju dodjeljuje Vijeće Europe u suradnji s Europskim muzejskim forumom ove je godine pripala Muzeju grada Liverpoola, čiji fundus objedinjuje društvenu, gospodarsku i političku povijest jednog od društveno najraznolikijih britanskih gradova, prenosi britanski BBC.

Muzej grada Liverpoola primjer je dobre primjene načela poštovanja ljudskih prava u muzejskoj praksi. Interakcija koju kroz brojne aktivnosti koje uključuju djecu, mlade, obitelji i starije ostvaruje s lokalnom zajednicom, na izvrsnoj je razini, stoji u obrazloženju Vijeća Europe, kojemu je temeljna zadaća zaštita ljudskih prava, te jačanje demokracije i vladavine prava.

Godišnja europska muzejska nagrada Vijeća Europe dodjeljuje se od 1977. muzeju koji je dao značajan doprinos razumijevanju europskog kulturnog naslijeđa. Nagrađeni muzej dobiva brončani kip španjolskog umjetnika Joana Miroa, koji smije zadržati godinu dana. Među dosadašnjim su dobitnicima Rautenstrauch-Joest-Museum u Kelnu, portugalski muzej Portimao, te muzej Zeeuws u Nizozemskoj.

Muzej grada Liverpoola otvoren je prošle godine na dokovima liverpulske gradske luke. Ima četiri glavne galerije koje se prostiru na više od osam tisuća četvornih metara izložbenog prostora i raspolaže fundusom od više od šest tisuća umjetničkih predmeta.