Sabor nema sreće s elektronikom, a mi s plaćanjem!

Više od milijun kuna ponovno ćemo potrošiti na sustav elektronskog glasanja u Hrvatskom saboru. Ponovno - jer smo već 2003. potrošili oko 305.000 eura (2,2 milijuna kuna) za uvođenje istog sustava koji nikada nije proradio u potpunosti. Glasovi se u Saboru i dalje broje ručno, a skupo plaćena oprema je izvan funkcije.

Zastupničke ruke su trebale tada, u svibnju 2003., zadnji put ručno glasovati. Novi Siemensov sustav za elektroničko glasovanje s velikim je publicitetom predstavljen u javnosti. Zastupnici su prošli i malu školu korištenja identifikacijskim ključićem. Međutim već pri prvom pokušaju kompjutori su zakazali a sustav pao.

Pojavili su se sad i drugi problemi - elektroničkim glasovanjem ne može se pojedinačno vidjeti tko je kako glasovao, a zastupnici su se bunili i što identifikacijski ključić moraju svaki put iznova podići ispred Velike vijećnice.

Pri sljedećem pokušaju sustav opet nije funkcionirao. Nije se mogao identificirati čak ni tadašnji predsjednik Sabora Zlatko Tomčić. Javno prozivam stručnu službu Hrvatskog sabora i izvođača radova da konačno uredi ovaj sustav ili da nam vrati novce, rekao je.

Siemens, koji je ugradio sustav, poslao je svoje stručnjake da provjere o čemu se radi. Nakon toga izdali su priopćenje kako je Saboru isporučen potpuno ispravan kompjutorski sustav. Zastupnici međutim i dalje glasuju ručno.

Postavljaju se sad i neka pitanja - na osnovi kojeg natječaja je Siemens dobio posao kad javni natječaj nije proveden? Tko je sklopio ugovor s tom tvrtkom? No poznato je samo da je uvođenje elektronike u Sabor građane stajalo 305.000 eura.

U međuvremenu formira se novi saziv Sabora. Novi je predsjednik parlamenta Vladimir Šeks. Način glasovanja u najmanju je ruku zbunjujući kao i izjave predsjednika Sabora o elektroničkom glasovanju. Sustav smo višestruko isprobavali, zadnjih dana u svim probama pokazao je da funkcionira korektno, rekao je u rujnu 2004. tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Istog dana Šeks izjavljuje i sljedeće: Na zahtjev predstavnika Kluba zastupnika provest će se glasovanje dizanjem ruke jer elektroničko glasovanje ne može se provesti pod poimenična glasovanja. 

Od tada do danas, osam godina poslije, elektroničkim se putem glasovalo samo nekoliko puta. O sustavu se više nije govorilo.

Sada, u vrijeme duboke krize, novi sastav Sabora s novim predsjednikom za sljedeću godinu najavljuje dodatne troškove od milijun kuna za renoviranje sabornice i novi sustav za elektroničko glasovanje jer onaj ugrađen 2003. ne funkcionira.

No manje je poznato da smo ima li i još jedan sustav za elektronsko glasanje. Prvi je postavljen još 1996. Također nije bio u uporabi pa je zastario.

Koliko moramo platiti da zastupnici ne dižu ruku? Tko će platiti najnoviji sustav? Odgovor je jednostavan - porezni obveznici, treći put. Možda treća sreća pomogne da sustav konačno i radi.

Gost HTV-ove emisije Hrvatska uživo bio je stručnjak za informacijsku sigurnost Lucijan Carić. Razgovor s njime donosimo u videoprilogu.