Predstavljen 'Hrvatski opći leksikon'

Treće izdanje "Hrvatskoga općeg leksikona" (HOL) predstavljeno je u Leksikografskom zavodu 'Miroslav Krleža' u Zagrebu.

O Leksikonu su govorili urednik prvoga izdanja iz 1974. Josip Šentija i urednik sadašnjeg izdanja Mladen Klemenčić. Šentija je podsjetio kako je prvo izdanje objavljeno u jeku političke represije te dodao da su unatoč tomu u njega bila uvrštena imena proskribiranih političara Savke Dapčević Kučar, Mike Tripala, Franje Tuđmana i generala Ivana Rukavine.

Mladen Klemenčić istaknuo je da Leksikon ima oko 50.000 natuknica, među kojima je novih 7000. Dodao je da je riječ o kućnom izdanju jer su na njemu, uz stručnjake iz LZ-a, radila samo tri vanjska suradnika.

Hrvatski opći leksikon nastavlja 40-godišnju tradiciju LZ-a u izdavanju jednosveščanoga univerzalnog priručnika namijenjenog širokom krugu korisnika. Kratkim i preciznim definicijama tumače se vlastita imena i pojmovi koji se javljaju u svakidašnjoj uporabi, a pripadaju područjima kulture, znanosti, tehnike, gospodarstva, politike, sporta i zabave. Obrađuju se države i narodi svijeta te povijesni događaji, politička, vjerska, društvena, umjetnička i druga zbivanja u svijetu.

Leksikon je objavio Leksikografski zavod 'Miroslav Krleža'.