Nove knjige za 30 godina Adriana Molea

Trideset godina od objavljivanja prve knjige o Adrianu Moleu ovih dana u Hrvatskoj su objavljena dva nova nastavka slavne britanske autorice Sue Townsend o nekoć prištavom tinejdžeru s ljubavnim problemima - 'Adrian Mole i oružje za masovno uništenje' te 'Izgubljeni dnevnici Adriana Molea (1999.-2001.)', izvijestio je izdavač Mozaik knjiga.

Britanska književnica čije su se knjige iznimno dobro prodavane, danas živi u Leicesteru, a u nedavnom intervjuu prisjetila se i svojeg boravka u Hrvatskoj krajem osamdesetih te Hrvatske kao 'prekrasne zemlje', koja je vjerojatno prva neku njezinu knjigu uvrstila u nastavni program.

Proslavljeni 'književni antijunak' u knjizi 'Adrian Mole i oružje za masovno uništenje' čezne za smislenijim svijetom, radi kao prodavač u knjižari i šalje savjetodavna pisma Timu Henmanu i Tonyju Blairu. Hvata se u smrtonosan koštac s labudom Gielgudom, mjeri sve veće ćelavo područje na tjemenu i pokušava osvojiti putenu Daisy.

U 'Izgubljenim dnevnicima' stigao je u 'dob u kojoj je Isus umro', a i sam je postao mučenik - samohrani je otac koji živi s majkom. Dok vječno nedostižna Pandora ostvaruje ambiciju da postane prva laburistička premijerka, a njegov ga hiperuspješni polubrat Brett iskorištava, Adrianov književni uspjeh još je neostvaren pa je prisiljen krpati kraj s krajem tražeći smisao života.