Restauriran gotički portal u središtu Šibenika

Završena je restauracija gotičkog portala iz 16. stoljeća koji je, na poticaj Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, sredstvima Zaklade Adris obnovila tvrtka Travej.

Taj vrijedan spomenik arhitekture nalazi se u užem središtu Šibenika, na palači u Vodičkoj ulici. Uvršten je na popis zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Radove vrijedne 52 tisuće kuna izveli su restauratori predvođeni Silvijem Pranjićem, ovlaštenim konzervatorom kamene plastike. Društvo 'Juraj Dalmatinac' projekt obnove portala kandidiralo je na ovogodišnjem natječaju Zaklade Adris kojom se nastoje poticati hrvatska znanost, umjetnost i različiti projekti u kulturi.

Konzervatori su prije početka radova otkrili mnogo oštećenja na portalu. Obavljen je niz konzervatorskih postupaka kojima se čistio i restaurirao oštećeni portal. Pritom se pazilo da se očuva primarna patina tog zaštićenog kulturnog dobra iz 16. stoljeća.

Portal je izgrađen u kasnogotičkom stilu, a od drugih šibenskih gotičkih portala razlikuje se neogotičkom nadogradnjom i svojom visinom: elegantniji je i izduženiji, rekao je restaurator Silvije Pranjić. U luneti portala nalazi se bareljef s prikazom dvaju paževa koji pridržavaju plašt s kacigom. Na vrhu kacige je pelikan ili labud, a u središtu se nalazi željezni klin koji je nekad podržavao nestali plemićki grb-štit. Na tjemenu unutrašnjeg luka je akroterij u obliku hrastovog žira, objasnio je.