"Pedeset nijansi sive" najpopularnija knjiga 2012.

Erotski roman britanske spisateljice E.L.James Pedeset nijasni sive, popularno nazivan pornografijom za mame, ovogodišnji je dobitnik jedne od najprestižnijih britanskih književnih nagrada Specsavers National Book Award u kategoriji najpopularnijeg romana godine po mišljenju čitatelja.

Nakon što su sudački paneli istaknutih britanskih književnih nagrada donijeli svoje presude što se tiče najboljih književnih ostvarenja protekle godine - sudački žiri nagrade Booker odlučio se za Hilary Mantel, panel sudaca nagrade Costa za Andrewa Millera, a tim koji je odlučivao o dobitniku ovogodišnje nagrade Orange za Madeline Miller - šira javnost donijela je vlastitu presudu i ogromnom većinom glasova podržala Pedeset nijansi sive u natjecanju za titulu najbolje knjige 2012. po mišljenju čitatelja, piše britanski Guardian.

Izdavački fenomen Pedeset nijansi sive autorice E.L. James, roman o seksualnim avanturama studentice i njezinog uspješnog i bogatog sadomazohističnog dečka, najprodavanija britanska knjiga svih vremena, osvojio je više od 75 posto glasova čitatelja u natjecanju za dodjelu nagrade za knjigu godine Specsavers National Book Award, nazivane i Oscarom izdavačke industrije.

U užem izboru za tu nagradu nalazili su se pobjednici svih deset kategorija ovogodišnjih nagrada National Book Awards, uključujući Clare Balding - pobjednicu u kategoriji najbolje autobiografije, Mantel - proglašenom najboljom autoricom godine, Mirandu Hart - pobjednicu u kategoriji publicistike, te Leea Childa, koji je odnio nagradu za najbolji kriminalistički roman godine.

O dobitniku nagrada odlučivalo je glasovanje National Book Awards akademije koja ima 750 članova, a dodjela je održana na posebnoj svečanosti 4. prosinca. Kriteriji za nagradu temelje se u prvome redu na općoj privlačnosti knjige, njezinu profilu te prodaji, a nakon predstavljanja pobjednika 5. prosinca na televizijskom programu ITV1 o svojim su favoritima među pobjednicima svake pojedinačne kategorije priliku za glasovanje dobili i sami čitatelji, nakon čega je pobjednički naslov proglašen najboljim romanom godine.