Polemika o odgoju - tko je ukrao Božić?

Ako je netko hrvatskim građanima ukrao Božić, učinio je to zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Izjavio je to ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odgovarajući u Zagrebu na pitanja novinara o aktualnoj polemici s Kaptolom u vezi sa zdravstvenim odgojem. Ponovio je kako neće odustati od uvođenja zdravstvenog odgoja te dodao da 'nije očekivao napad s oltara na Božić '.

Jovanović je podsjetio kako su spomenuta stajališta Ministarstva donesena na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje, koji je pak utemeljen na radu stručnoga povjerenstva za izradu kurikuluma 'Zdravstveni odgoj'. Dodao je da se javna rasprava ne provodi ni o jednom kurikulumu, kako matematike, psihologije ili biologije, tako i zdravstvenog odgoja. Napomenuo je da Crkva i udruge mogu, ako to žele, 'provoditi izvannastavne aktivnosti kakve žele, ali u školi za njih nema mjesta'.

Bozanić: Gdje su argumenti?

Na Jovanovićeve izjave odmah je stigla reakcija s Kaptola. Nas čudi i iznenađuje da se ne govori o argumentima. Ja sam i u propovijedi na Božić naznačio konkretne argumente. Zašto se bježi od njih i ulazi u politikanstvo koje nama nije u interesu, izjavio je kardinal Bozanić.

Karamarko: Zdravstveni odgoj treba biti izborni predmet

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zauzeo se da zdravstveni odgoj bude izborni predmet, a vladajuće je nazvao 'zanesenjacima socijalističke ideologije'. Ako je vjeronauk, zašto i zdravstveni odgoj ne bi bio izborni, istaknuo je Karamarko na proslavi 23. obljetnice osnutka zagrebačke organizacije HDZ-a, održane u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Vlada s hrvatskim biskupima razgovara imperativnim tonom koji ne dopušta dijalog te nameće odgoj koji je protivan svjetonazoru većine roditelja, kazao je Karamarko.