Pešurići najveći domaći proizvođač pjenušca

Istarska obitelj Peršurić jedina je u Hrvatskoj specijalizirana za proizvodnju pjenušca i najveći domaći proizvođač pjenušca metodom klasičnog vrenja u boci. Recesija im je blagdansku prodaju smanjila za trideset posto, ali njihov se proizvod ionako više troši ljeti.

Ispred njihove kuće i usred zime rodi grožđe. Jedina je to reklama koja se može vidjeti na obiteljskom gospodarstvu Peršurićevih. Pjenušac proizvode dulje od dvadeset godina. Bolje se prodaje ljeti, kada dođu turisti, nego zimi. A njegovi ljubitelji već odavno nisu samo Francuzi.

Najveći proizvođači pjenušavih vina su Španjolci i mislim da su potrošači vrlo značajni i Austrijanci i Britanci, mislim da cijela zapadna Europa ima kulturu pijenja pjenušca, rekla je Katarina Peršurić-Bernobić.

Na godinu proizvedu oko 40 000 boca i već se pripremaju za izvoz u Europsku uniju.

Ulaskom u EU nama će biti bolje. Nećemo plaćati te trostruke, što sad plaćamo, takse, jer pjenušac spada u kategoriju luksuznih proizvoda, kazala je Ana Peršurić.

Nadaju se da će ulaskom u Uniju pojeftiniti i krediti kako bi i dalje mogli ulagati u proizvodnju te zaposliti još ljudi. Trenutačno sve rade sami, a otac je posao prepustio kćerima. Ipak je riječ o omiljenom ženskom piću.

Inače, žene jako vole pjenušce, događa se da dođu bračni parovi pa žena proba sve pjenušce, a muški samo jedan odaberu, s podsmjehom je rekla Ana.

Možda sve uvijek ne ide glatko, ali uvijek se mogu utješiti vlastitim proizvodima, koje konzumiraju svakodnevno. Od sedam vrsta pjenušaca koje proizvode, najčešće odaberu već otvorenu bocu. Ipak je riječ o piću za čiju je proizvodnju potrebno najmanje tri godine.