Katedrala Notre Dame slavi 850. rođendan

Nije najviša, najstarija ni najveća na svijetu, ali je zasigurno najpoznatija - pariška katedrala Notre Dame posvećena Blaženoj Djevici Mariji slavi 2013. godine 850. rođendan, piše BBC.

Katedrala Notre Dame, remek-djelo gotičke arhitekture, stoljećima je s otoka na Seini svjedočila najvažnijim događajima u francuskoj povijesti: 80 kraljeva, dvojici careva, pet republika i dva svjetska rata, a tijekom Francuske revolucije bila je opljačkana i gotovo uništena. Pred grotesknim kipovima na njezinu pročelju, koji bi je trebali štititi od zlih duhova, odvijali su se i slavni trenuci i tragedije, no preživjela je sve i 2013. će proslaviti svoj 850. rođendan.

Prvi kamen položen je 1163. za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja, a gradnja je trajala 180 godina, do 1345. Ispod njezina svoda molili su križari, 1431. engleski kralj Henrik VI., tada boležljiv desetogodišnji dječak, okrunjen je za kralja Francuske, a 1804. Napoleon za cara.

Glazba igra središnju ulogu u životu katedrale od njezinih početaka i bit će u središtu proslava velike obljetnice. Tijekom godine, njezini zborovi oživit će neke od najstarijih melodija kršćanstva, uz pratnju obnovljenih orgulja.

Katedrala je poznata i po svojim zvonima, čiji je zvuk očarao grbavca Quasimoda, njezina zvonara iz slavnog romana Victora Hugoa. Najveće zvono zove se Emmanuel i postavljeno je u južnom tornju 1685. Njegova zvonjava odbrojava sate, kao što je 1944. pozdravilo oslobođenje grada. Manja zvona iz sjevernog tornja nisu originalna i bit će ponovno izlivena. Originalna zvona revolucionari su istopili u topovske kugle, a zamjenska iz 19. stoljeća nisu zvonila skladno. Osam zvona lijeva se u Normandiji, u mjestu Villedieu-les-Poeles, koristeći se starim egipatskim metodama - kalupima od konjske dlake i gnojivom.

To zvonu daje savršenu patinu, mnogo bolju nego da radite s pijeskom i cementom, rekao je direktor ljevaonice Paul Bergamo. Ali koristimo također mnogo kompjutoriziranih tehnika kako bismo oblikovali zvuk zvona.

Proslava velike obljetnice odat će počast i arhitekturi. Katedrala je remek-djelo gotičke arhitekture. Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata i jedna je od prvih zgrada na svijetu s vanjskim potpornim lukovima, a za njezin 850. rođendan poboljšano joj je osvjetljenje.

Katedralu svake godine posjeti 14 milijuna turista, a 2013. očekuje ih se 20 milijuna.