SAD spašen od ponora

Američki kongres odobrio je neuobičajeni porast poreza za najbogatija kućanstva u SAD-u potvrdivši tako dvostranački dogovor koji će spriječiti da najveće svjetsko gospodarstvo potone u duboku krizu i recesiju.

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je sporazum ratificiran u Kongresu i izjavio kako time drži jedno od svojih obećanja u kampanji oko ustanovljavanja pravednije fiskalnosti. Jedan od stupova moje predsjedničke kampanje bila je promjena poreza koji je bio previše povoljan za bogate na račun srednje klase, izjavio je Obama u kratkom noćnom govoru u Bijeloj kući.

S 257 glasova za i 167 protiv, Prestavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, potvrdio je prijedlog zakona kojim je predsjednik Obama potvrdio predizborno obećanje da će povećati poreze onima koji najviše zarađuju.

Dogovor još treba potpisati predsjednik Obama kako bi postao zakon. 
Najvažniji čimbenik postignutog dogovora je povećavanje porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450.000 dolara s 35 na 39,6 posto, a za dva mjeseca odgađa se svako rezanje proračunskih rashoda.