Novi francuski obiteljski zakon

Nije Hrvatska jedina u Europi u kojoj se vodi žestoka rasprava o - seksualnosti, braku, posvajanju djece, homoseksualnosti, zdravstvenom odgoju... Francuska je, primjerice, "bojno polje" protivnika i pobornika novog Obiteljskog zakona kojega je vlada u Parizu već poslala u parlamentarnu proceduru.

Liberalan je do te mjere, da radi izjednačavanja prava hetero i homoseksualnih parova - briše pojmove "otac" i "majka". Naišao je na žestoku osudu i reakciju Katoličke crkve, a počeli su i sporadični ulični prosvjedi, s jedne i druge strane...

Reporter Paralela Branimir Farkaš bio je u Francuskoj i istražio o čemu je riječ. Među ostalima, ondje je razgovarao i s francuskom ministricom prvosuđa Christianeom Taubira, koja kaže: Postoji apokaliptično, katastrofično viđenje reforme koja uvodi ovakvu jednakost. Mi dopuštamo da Crkva ima vlastitu koncepciju braka i rađanja potomaka. Ima na to pravo, možda je to čak njezino poslanje. Mi smo javne institucije. Odgovorni smo za jednakost na republičkoj razini. Radimo na civilnom zakoniku. Civilni brak otvaramo istospolnim osobama.

Priloge o temi braka i različitim vrijednosnim pogledima na tu instituciju pod naslovom "Brak-što je to?!" iz Francuske, Njemačke, Slovačke i SAD-a, pogledajte u večerašnjim Paralelama na HTV 1 s početkom u 20,40 sati.