MMF priznao pogrešku - rezanje nije najbolje rješenje

Glavni ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Olivier Blanchard i Daniel Leigh, sastavili su poseban radni dokument o pogreškama koje su napravili procjenjujući utjecaj štednje na europska gospodarstva, pišu europski mediji.

Prognostičari su znatno podcijenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom, citira europski informativni portal Euobserver MMF-ov prošlotjedni dokument. Blanchard i Leigh kratko su upozorili na taj problem već u listopadu u redovitim MMF-ovim polugodišnjim prognozama za svjetsko gospodarstvo. Sada su opsežno, uz dopunu matematičkih formula, objasnili greške u procjenama utjecaja oštrih smanjenja proračunskih rashoda u zemljama poput Grčke, Portugala i Španjolske.

Iako se u dokumentu upozorava da ga mediji ne bi trebali prikazivati kao službeno stajalište MMF-a, on odražava promjenu stajališta zajmodavca sa sjedištem u Washingtonu kada su u pitanju oštre mjere štednje u Europi. Budući da je tempo proračunskih rezova bio puno brži, a rast slabiji nego što je prognozirano 2010., takozvani fiskalni multiplikatori, matematički koeficijent koji odražava utjecaj reformi na rast, bili su puno veći nego što su MMF-ovi ekonomisti početno procijenili. Umjesto blizu nuli, što znači bez greške, fiskalni su multiplikatori za 2010. iznosili oko 1,6, piše u MMF-ovu dokumentu.

Model je prilagođen u idućim godinama. MMF sada zagovara blaže proračunske rezove u Grčkoj i ostalim zemljama pritisnutima recesijom.