Pronađen davno ukradeni Matisse

Britanski "lovac" na ukradene umjetnine uspio je pronaći sliku francuskog slikara Henrija Matissea ukradenu iz jednog muzeja u Stockholmu prije 25 godina.

Matisseovu sliku "Le Jardin", procijenjene vrijednosti oko 700 tisuća eura, pronašao je Christopher Marinello, stručnjak londonske agencije Art Loss Register (ALR), najveće globalne baze podataka ukradenih i nestalih umjetnina.

Sliku je u svibnju 1987. odnio lopov koji se u muzej Moderna Museet u Stockholmu uvukao tijekom noći. Krađa je prijavljena i Interpolu i ALR-u. Pronađena je nakon što je jedan britanski trgovac umjetninama odlučio prije prodaje provjeriti nalazi li se slučajno u tom registru. Marinello je odbio iznijeti pojedinosti o konfiskaciji Matissea, kazavši samo kako nije bilo lomljenja ruku niti ikakvih isplata. Slika će preko švedskog ministarstva kulture biti vraćena muzeju.

Tržište ukradenih umjetnina lukrativna je industrija vrijedna 9-10 milijardi eura godišnje, a tekuće globalno gospodarsko usporavanje uzrokovalo je rast aktivnosti na tome području, kaže Marinello. U prošloj su godini primjerice samo iz rotterdamskog muzeja Kunsthal ukradene slike Picassa, Matissea, Moneta i drugih istaknutih modernih umjetnika vrijedne nekoliko desetaka milijuna dolara.

Ne uspiju li za ukradeno djelo dobiti otkupninu od osiguravatelja ili vlasnika, lopovi umjetninu plasiraju u prodaju na crnome tržištu, često za djelić njihove stvarne vrijednosti, ili ih razmjenjuju za drogu ili oružje.

U bazi podataka ALR ima oko 360 tisuća umjetnina. Neke od njih Marinello, kako sam kaže, posebno gorljivo traži - slike Vermeera, Degasa i Rembrandta vrijedne 300 milijuna dolara, ukradene 1990. iz muzeja Isabella Stewart Gardner Museum u Bostonu, za koje je raspisana nagrada u visini pet milijuna dolara, te Rafaela izgubljenog u nacističkim pljačkama za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Nade mu nisu osobito visoke: tek se pet do 10 posto ukradenih umjetnina uspije pronaći.