Dio Picassove izložbe posvećen Dori Maar

Posebnost zagrebačke izložbe Pabla Picassa, s remek-djelima iz pariškog Muzeja Picasso, koja već tri godine putuju diljem svijeta, bit će dio posvećen njegovoj velikoj muzi i ljubavi, Hrvatici Dori Maar, najavljeno je iz Galerije Klovićevi dvori, gdje se izložba otvara 14. veljače.

Ratne godine koje je proveo u vezi s tom fotografkinjom, umjetnicom i ženom srodnih političkih opredjeljenja, ljepoticom u koju se zaljubio preko fotografije Manu Raya, snažno će utjecati na Picassov život i ostaviti čitljiv trag u njegovoj umjetnosti te ga u našim očima nekom tajnom vezom vezati za Zagreb, ističe se u najavi Galerije.

Najavljena kao dosad najveća i najvažnija izložba Picassovih djela u ovom dijelu Europe, izložba donosi 56 slika i skulptura te četrdesetak fotografija koje će nam razotkriti životnu priču najvećeg umjetnika dvadesetog stoljeća. Izložit će se više od stotinu radova i dokumenata, od ranih radova do posljednjih godina, a slike, skulpture i fotografije nanizane su u kronološkom slijedu. Izložba počinje slikom "Čovjek s kapom" (1895.) tada četrnaestogodišnjeg Pabla Picassa kojom ispituje slikarsko nasljeđe velikih španjolskih slikarskih očeva, a završava autoportretom "Nedjelja" završenim neposredno pred smrt 1971., kojim je ponovno odao počast Velasquezu, Rembrandtu i Goyi.

Kroz najraznovrsnije oblike paralelnih izražajnih formi predstavit će se bogatstvo različitosti, neiscrpne kreativnosti, nenadmašnog majstorstva u svim umjetničkim fazama velikog stvaratelja modernizma, plavi i ružičasti period, protokubizam i istraživanja Afrike, amblematski radovi sintetičkog kubizma, "klasični" period, nadrealistička faza te kasne slike.

Muzej Picasso posjeduje jednu od najvećih kolekcija radova slavnoga majstora, a tijekom trajanja njegove rekonstrukcije u protekle tri godine njegovi su radovi proputovali Europu, Bliski istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju, a u Zagreb dolaze nakon Kine i Hong Konga.

To će ujedno biti posljednja prilika da se dio stalnoga postava Muzeja Picasso vidi izvan matičnoga muzeja jer kada u svibnju rekonstrukcija završi, ta djela ga više neće napuštati. Prema riječima Marine Viculin, ravnateljice Klovićevih dvora, očekuje se da će ta atraktivna izložba, među ostalim i zbog sustavne promidžbe u regiji, po posjećenosti nadmašiti sve dosadašnje izložbe u toj galeriji, od kojih su najuspješnije imale i do sto tisuća posjetitelja.