Čiji je Srđ - rekreacijski centar, a u njemu vile i hoteli?!

Javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš Športsko-rekreacijskog centra s igralištem za golf na Srđu održat će se sutra, a zbog interesa ponajviše onih koji se protive projektu, odlučeno je da se održi u velikoj kinodvorani. Zanimljivo je da su i investitori i protivnici projekta već javnim tribinama pokušali obraniti svoje pozicije.

Danas se o projektu koji također drže netransparentnim i pogubnim za održivi razvoj grada oglasilo i Društvo arhitekata Dubrovnik pozivajući građane da ne klonu duhom jer u vezi s tim projektom ništa nije gotovo - niti je dovršena prostorno-planska procedura niti je donesena bilo kakva odluka o studiji utjecaja na okoliš.

Još ni jedna odluka o prihvaćanju plana ili studije nije donesena - samo je studija nakon dva odbijanja ovlaštenog povjerenstva pod pritiskom Ministarstva puštena u javnu raspravu, objašnjavaju arhitekti. 

Pregledali smo studiju, koja je puna kontradikcija i temelji se na neprihvaćenom idejnom rješenju koje nije usklađeno s prostorno-planskom dokumentacijom, rekla je Marija Kojaković, predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik.

Iako se i dalje naziva rekreacijskim centrom, sadržajno projekt to nije: s jednim igralištem za golf upakirano je 250 vila, apartmani i hoteli. Za gradonačelnika je važno da sve ide po zakonu i on u dosadašnjoj proceduri ne vidi ništa upitno - raduje ga javna rasprava jer će pokazati je li projekt ekološki prihvatljiv.

Ukoliko je ekološki prihvatljiv, onda će znatno lakše biti donijeti daljnje odluke meni kao gradonačelniku i gradskom vijeću, izjavio je Andro Vlahušić.

Iako ga prozivaju zbog obećanog referenduma, gradonačelnik objašnjava: Što se tiče referenduma, jesam za njega, ali ga netko treba organizirati, gradonačelnik ne organizira referendum.

Arhitekti se nadaju da će argumentirano u jasnoj proceduri prevladati interes  održivog razvoja grada, a to znači da će na platou Srđa uistinu napraviti rekreacijske sadržaje za cijeli grad, a ne stambeno naselje za tržište koje se gradi pod krinkom golfa. Za sada su od tog projekta profitirali samo stanovnici Bosanke i to oni koji su prodali ili dali u najam zemlju investitorima.

U emisiji Hrvatska uživo gostovali su Đuro Capor, predsjednik Udruge "Srđ je naš", i Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata.

U videoprilogu pogledajte razgovor s njima.