Peticija za referendum o Srđu - podijeljeni Dubrovnik

Predstavnici Građanske inicijative 'Srđ je naš' i Zelene akcije najavili su da 1. veljače počinju prikupljati potpise Dubrovčana radi raspisivanja referenduma o izgradnji apartmana s golfskim igralištem na Srđu. Za raspisivanje referenduma potrebno je malo više od 8 000 potpisa građana. Referendumsko pitanje bit će: Jeste li za prihvaćanje urbanističkog plana uređenja kojim se uz izgradnju golfskog igrališta dopušta i gradnja smje-štajnih kapaciteta na platou brda Srđ? 

Dubrovački arhitekti i građanske inicijative smatraju da je golf krinka za gradnju 'grada iznad grada'. Protive se izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana. Ističu kako je tu najmanje riječ o golfu, a najviše o pogodovanju investitorima i krupnom kapitalu apartmanizacijom. Podsjetimo, tu je tezu podupro i ministar turizma Veljko Ostojić. S druge strane, iz strukovne grupe graditeljstva Županijske gospodarske komore ističu kako je projekt bitan za revitalizaciju dubrovačkoga graditeljstva, ali i gospodarstva.

Čiji je Srđ - rekreacijski centar, a u njemu vile i hoteli?!

Činjenica je da je na 310 hektara planirana izgradnja dvaju golfskih terena, jednog s 18 i jednog s devet rupa, više od dvjesto vila i apartmana te dva manja hotela. Iz analize planiranih troškova vidljivo je da će se od 6,5 milijardi kuna, koliko investicija vrijedi, u golf uložiti pet posto, a u građevinske objekte čak 61 posto.

Inače, u dubrovačkom kinu Slobodi održana je javna rasprava na kojoj su mještani sela Bosanke na Srđu naglasili da su apsolutno za gradnju jer smatraju da će time riješiti problem komunalne infrastrukture. Projekt podupire i Udruga građevinara koja je potpisala sporazum s tvrtkom Razvoj golf. Napominju da su u dvije godine odugovlačenja izgubili više od 2 000 radnih mjesta.