Snima se "Most na kraju svijeta"


Ovih dana u okolici Slunja počelo je snimanje dugometražnog igranog filma i trodijelne televizijske serije redatelja Branka Ištvančića Most na kraju svijeta. Film i serija realizirat će se u produkciji Artizana filma iz Zagreba, a među koproducentima je i Hrvatska radiotelevizija.

Radnja trilera Most na kraju svijeta događa se kasnih devedesetih, a snima se prema djelu scenarista i nagrađivanog književnika Josipa Mlakića koje na dramatičan i emotivan način prikazuje posljedice rata na prostorima bivše države.

Scenarij filma „Most na kraju svijeta“ privukao me temom useljavanja u tuđe kuće za vrijeme rata. U ovom scenariju u kojem se iščitava prikrivena moralna tjeskoba Hrvata koji žive u srpskim kućama posebno me zaintrigirao način na koji je scenarist Josip Mlakić uklopio poetske momente vezane za simbole mostova. Kod njega mostovi služe da bi vizualno pokazali razrušene međuljudske odnose, rekao je redatelj Branko Ištvančić.

Vrsni dokumentarist Ištvančić jedan je od najuspješnijih hrvatskih redatelja i autor prvog hrvatskog dječjeg filma Duh u močvari, a svojim dokumentarcima osvojio je ugledne nagrade na mnogim domaćim i stranim festivalima.


Film govori o ratu na neobičan i izvanredno umjetnički način, a u njemu je Branko okupio glumačku ekipu sastavljenu od tridesetak ponajboljih hrvatskih, srpskih i bosanskih  glumaca koje predvode Aleksandar Bogdanović, Bora Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Miralem Zubčević, Đorđe Kukuljica, Jelena Perčin, Sanja Radišić, Anita Schmidt, Nikša Kušelj, Draško Zidar i Slaven Knezović, dodala je urednica filma Maja Gregl.

Direktor fotografije je Branko Cahun, scenograf Zvonko Sarić, kostimografkinja Felicita Glavaš, majstorica maske Bianka Žugelj, producentica Irena Škorić, a montažer Veljko Segarić.

Snimanje Mosta na kraju svijeta trajat će do 8. veljače na lokacijama u Zagrebu i bližoj okolici – Dubravi, Bukevju, Sisku, Slunju, Hrvatskoj Kostajnici i Pisarovini. Nakon toga slijedi postprodukcija te premijerna predstavljanja publici na domaćim i stranim festivalima.