Objavljeni kandidati za najbolji azijski roman godine

Indijski pjesnik Jeet Thayil i Malezijac Tan Twan Eng uvršteni su u uži izbor kandidata za ovogodišnju prestižnu književnu nagradu Man Asian Literary Prize, koja se dodjeljuje najboljem romanu azijskog književnika pisanom na engleskom jeziku ili prevedenom na engleski jezik u protekloj kalendarskoj godini.

Thayil i Eng s istim su djelima bili među favoritima za ovogodišnju nagradu Man Booker, jednu od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu - Thayil s debitantskim romanom Narcopolis, čija je radnja smještena u opijumske salone Mumbaija i temeljena na njegovom vlastitom ovisničkom iskustvu, a Eng s romanom The Garden of Evening Mists koji se odvija u vrijeme nakon japanske okupacije Malajskog poluotoka.

S njima se za tu cijenjenu nagradu natječe turski Nobelovac Orhan Pamuk s romanom Tiha kuća, mračnom obiteljskom sagom koja se odvija na oronulom imanju u jednom turskom odmaralištu uoči vojnog puča. Slijedi roman The Briefcase japanske spisateljice Hiromi Kawakami koja uz zadivljujuću profinjenost i duhovitost prati dvosmislen odnos uredske činovnice kojoj se bliži četrdeseta i njezina bivšeg profesora književnosti, umirovljenog udovca. Popis zaokružuje tragična priča o hrvačkom šampionu Between Clay and Dust Pakistanca Musharrafa Alija Farooqija.

Neki od tih pisaca u svojim su zemljama etablirani pisci, prepoznati i u svijetu, no nikad dosad nisu bili sagledani skupno kao azijski pisci, kazao je izvršni direktor nagrade David Parker. Književna nagrada Man Asian jedina je nagrada koja okuplja autore iz čitave Azije na jednome mjestu i čitateljima nudi novi uvid u najbolju fikciju našeg dijela svijeta, dodao je.

Ocjenjivački žiri čine novinarka kulture i književna kritičarka Maya Jaggi, kao predsjednica, te vijetnamsko-američka spisateljica Monique Truong i indijski romanopisac Vikram Chandra.

Dobitnik 30 tisuća dolara (24 tisuće eura) vrijedne nagrade bit će proglašen 14. ožujka, a prevoditelju pobjedničkog romana - ako ga ima - pripast će novčana nagrada u visini pet tisuća dolara. Prošle godine nagradu je odnio roman Please Look After Mom južnokorejske spisateljice Kyung-sook Shin, koji je prodan u dva milijuna primjeraka diljem svijeta.

Organizatori nagrade intenzivno traže novog sponzora, budući da je dosadašnji sponzor nagrade grupacija Man, koja je i glavni sponzor nagrade Man Booker, najavila povlačenje nakon objave ovogodišnjeg dobitnika. Glasnogovornik Harrison Kelly kazao je da se potraga za novim sponzorom nastavlja, te da je dosadašnji odaziv izrazito pozitivan.