Premijera predstave "Fine mrtve djevojke"

U režiji Dalibora Matanića, u zagrebačkom kazalištu "Gavella" premijerno je izvedena predstava "Fine mrtve djevojke" dramatičara Mate Matišića. Priča je to o ljubavi dviju djevojaka kojom se prikazuje naličje današnjega hrvatskog društva.

Prije deset godina Matanić je režirao istoimeni film o dvije lezbijke koje unajmljuju stan i ne sluteći koliko će im to promijeniti život. Film je nagrađivan i pogledalo ga je dvadesetak tisuća ljudi. Predstava je prigoda da se vidi koliko se hrvatsko društvo od tada promijenilo i koliko je zapravo u odnosu prema drugačijima tolerantno samo u teoriji, složili su se redatelj i glavni glumci predstave u razgovoru s novinarima uoči pokazne probe u "Gavelli".

Na prvi pogled i na verbalnoj razini izgleda kao da ima nekih promjena, počelo se više o tome govoriti, političari skupljaju bodove u povorkama homoseksualaca, no na funkcionalnoj razini još se dogodi da netko u tramvaju pretuče cure koje se poljube, rekao je Matanić. Danas je to čak i pomodna tema, no mi smo pomaknuli fokus s homoseksualnosti na mržnju koja je sveprisutna, a kuća u koju se djevojke useljavaju postaje 'bure baruta' gdje nitko nije svet, pa ni one, ustvrdio je.

Matanić kaže da za njega nije bilo razlike u režiji iste priče za film i za kazalište, osim početne transformacije materijala. Režiju svoje druge kazališne predstave u godinu dana (prva mu je bila "Sjajno mjesto za nesreću" u riječkom HNK) objašnjava ljubavlju prema glumcima. Tu je veliki plus što si stalno okružen glumcima, oni su redateljevo glavno oružje, a u kazalištu i jedino, dodao je.

Problemi na koje je upozoravao film u predstavi su i dalje prisutni, od malograđanskog licemjerja i dvostrukog morala, do šovinizma i homofobije. U središtu svega toga su dvije zaljubljene studentice, koje unajmljuju stan u kući koja za njih postaje mjesto koje će im promijeniti život. Glume ih Nataša Janjić Lokas i Ivana Roščić.

U predstavi još glume Biserka Ipša, Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek i Đorđe Kukuljica.

Scenograf je Deni Šesnić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, asistentica kostimografkinje Morana Cerovec, autori glazbe Pavao Miholjević i Jura Ferina, suradnica za pokret Irma Omerzo, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.