Premijera Bergmanove "Jesenje sonate"

Drama Ingmara Bergmana Jesenja sonata premijerno je izvedena na Sceni 55 splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u režiji Darija Harjačeka koji je izrazio iznimno zadovoljstvo premijernom predstavom.

'Jesenja sonata' iznimno je kvalitetna psihološka drama za koju mislimo da smo zreli, to jest da imamo glumački ansambl koji može iznijeti takvu predstavu, rekao je novoimenovani direktor Drame splitskoga HNK Jasen Boko. Dodao je kako se ne treba opterećivati činjenicom da je riječ o istoimenome kultnom filmu Ingmara Bergmana.

Redatelj Dario Harjaček istaknuo je kako su mu dvomjesečne pripreme za tu premijeru bile najteži posao u životu. Bergman je pisac koji spaja ljude, pozivajući ih da cijelo svoje životno iskustvo i emotivni potencijal uključe kao zalog za nastanak predstave, rekao je Harjaček.

"Jesenja sonata" bavi se arhetipskim odnosom majke i kćeri, vječitim kovitlacem opsesivne ljubavi i mržnje koju stvara to neraskidivo dvojstvo roditelja i djece. U središtu drame je slavna pijanistica Charlotte, koja je obiteljski život podredila karijeri. Nakon mnogo godina dolazi u posjet kćeri Evi, ne znajući da s njom živi i njezina druga, psihički bolesna kći Helena.

Uloga Charlotte pripala je Bruni Bebić, Evu glumi Andrea Mladinić, Helenu Zorana Kačić, a Evina muža Viktora Trpimir Jurkić. Predstava se izvodi u prijevodu Željka Takača, scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Najda Kromić.