Prosvjed LGBT zajednice završio bez težih incidenata

Prosvjed stotinjak pripadnika LGBT zajednice koji su pred zagrebačkom katedralom na Kaptolu prosvjedovali protiv crkvene homofobije i transfobije, govora mržnje i progona LGBT građana završio je bez težih incidenata. Privedena su trojica 14-godišnjaka iz skupine protivnika prosvjeda, zbog bacanja jaja i upaljača, te jedan preventivno.

Prosvjed je osiguravalo stotinjak pripadnika interventne policije i 18 policijskih vozila razmještenih u uži centar grada i pred zagrebačku katedralu.

Pred katedralom se okupilo oko 500 protivnika prosvjeda, a među njima je, među ostalima, bilo stotinjak pripadnika HVIDR-e, velik broj maloljetnika i pripadnika Bad Blue Boysa.

Na poljubac između dvije djevojke protivnici prosvjeda reagirali su riječima Ubij, ubij pedera!, nakon čega je većina okrenula leđa pripadnicima LGBT zajednice i molila se okrenuta prema zagrebačkoj katedrali.

Podsjetivši u govoru okupljenima razloge okupljanja ispred katedrale, među kojima su kao vrhunac istaknuli skandalozne izjave prije par dana u kojima ih se optužuje da uništavaju Hrvatsku, pripadnici LGBT zajednice ustvrdili su da ih se sustavno demonizira te njihovo spominjanje naziva 'razaranjem čovjeka'.

Kardinale Bozaniću, ako nas čuješ, došli smo u tvoje dvorište kako bi te podsjetili na riječi Isusa Krista: Ljubite jedan drugoga kao što sam ja ljubio vas, ljubite i vi jedan drugoga, bila je jedna od poruka organizatora skupa.

Organizator prosvjeda Gordan Duhaček najavio je novi prosvjed za 16. siječnja na Cvjetnom trgu pod nazivom Skup za sekularizam.