Predsjednikovi novi ljudi

Između pobjede na predsjedničkim izborima i svečane inaguracije, u Washingtonu se događaju - nominacije. A nominirani su: Republikanac Chuck Hagel, 66-godišnji umirovljeni senator iz Nebraske, na mjesto ministra obrane i John Brennan, dosadašnji Obamin savjetnik za terorizam, na mjesto direktora CIA-e.

Obama je time osim spremnosti da u najuži krug uvede političara iz opozicije, pokazao smjer kojim ce sljedece četiri godine ići njegova obrambena politika i borba protiv terorizma koja uglavnom spada pod CIA-u. 

Izbor Chucka Hagela pokazuje da Obama neće biti zainteresiran za vojne intervencije većih razmjera, još manje za rat. Ni u Siriji, ni u Iranu.

Jer Hagel je, iako Republikanac, 2003. glasovao protiv rata u Iraku. Protivi se i vojnoj intervenciji u Iranu i zalaže za direktne pregovore sa zemljom koju mnogi ovdje smatraju američkim neprijateljem broj 1. Navukao je netrpeljivost mnogih republikanaca i židovskih lobija zbog toga što smatra da Amerika treba prihvatiti Hamas, da Hezbolah treba skinuti s liste terorističkih skupina iako su ubili više američkih građana nego ijedna druga organizacija osim Al-Qai'de. 

Ali za Obamu to je politički izbor. Jer ni Obama nije zainteresiran za vojne intervencije, nego za pojedinačne, usmjerene akcije. Najčešće bespilotnim letjelicama. To je pokazao i u prvom mandatu. U Hagelu će imati čovjeka koji misli identično. Njegov će zadatak i tako biti da što prije završi rat u Afganistanu i smanji potrošnju za obranu i vojsku. 

Nominacija Johna Brennana to samo dodatno potvrđuje. Jer Brennan je bio zadužen za nadzor i i koordinaciju američkih prikrivenih djelovanja u drugim zemljama. Brenan ima 25 godina radnog staža u CIA-i kao blizak G. W. Bushu za vrijeme rata u Iraku razvijao je i ustrajao na "ispitivačkim tehnikama" iliti torturi unatoč povikama liberalnih i humanitarnih udruga. Obama je odmah u prvom mandatu naložio CIA -i da obustavi torturu i preusmjerio ih, prema Brennanovim savjetima, na poslove tajnog ubijanja pojedinačnih ciljeva u Pakistanu, Afganistanu, Jemenu...

S Brennanom na čelnom mjestu CIA-e ta će se politika Bijele kuće nastaviti i razvijati dalje. Vjerojatno prema Zapadnoj Africi i Maliju gdje Al-Qai'da premješta svoje rasute snage.

I u posljednje su četiri godine vojne akcije bespilotnih letjelica bile daleko od Kongresa i javnosti. Tajne operacije i diskretno djelovanje iz sjene ima svoje prednosti. Jer ako pođe po zlu, teško je utvrditi odgovrnost. Ako sve završi dobro - slava pripada predsjedniku.