Održan 'Skup razuma' u Zagrebu i Splitu

Dvjestotinjak građana okupilo se večeras na zagrebačkom Cvjetnom trgu na 'Skupu razuma'. Poduprli su Vladu u kreiranju školskoga zdravstvenog odgoja na temelju znanstvenih spoznaja i ustavnih vrijednosti te se usprotivili miješanju Katoličke crkve u hrvatski obrazovni sustav.

Sudionici su na Cvjetnom trgu istaknuli transparente -  Zdravlje djece važnije je od dogmi, Isus lijevo, crkva desno, Isus je bio mirotvorac, a crkva?, Zdravim razumom do zdravlja i dr.

Sudionici skupa poručili su javnosti i Vladi da se protive miješanju Katoličke crkve u obrazovni sustav, navodeći kako su svjedoci pokušaja Crkve i bliskih udruga da u ime slobode savjesti, slobode vjeroispovijesti i prava roditelja relativiziraju i negiraju druga ljudska prava koja se Hrvatska obvezala čuvati Ustavom i međunarodnim deklaracijama o ljudskim pravima.

Smatraju da se manipulira roditeljima i javnošću lažnim argumentima radi pritiska na Vladu kako bi odustala od uvođenja sekularnog i na činjenicama zasnovanog zdravstvenog odgoja.

Dolazak na okupljanje u 18 sati, koje bi se istodobno trebalo održati i u Splitu, putem Facebooka je najavilo oko dvije tisuće građana. Prema procjeni novinara, na Cvjetnom trgu okupilo se 200-tinjak ljudi. Među njima su književnici Predrag Matvejević i Edo Popović, akademik Vlatko Silobrčić, Goran Beus iz HNS-a i drugi.

Na Cvjetni trg, na kontraprosvjed, došlo je 30-ak mlađih osoba koje su se uz skandiranje Malo vas je, malo vas je, Izrodi i hukanje usprotivili uvođenju zdravstvenog odgoja.

U organizaciji Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj oko 150 građana okupilo se večeras i na splitskom Narodnom trgu (Pjaci).

Član Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj Marko Milinar obraćajući se nazočnima istaknuo kako u sekularnoj državi, kakva je po Ustavu i Republika Hrvatska, javno školstvo mora biti sekularno te o njemu odlučuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, poštujući suvremena znanstvena dostignuća te ustavna i ljudska prava.

Mi se nismo ovdje okupili ni protiv Katoličke crkve, ni protiv njezinih udruga, ni protiv vjernika. Smatramo kako se i na satovima zdravstvenog odgoja smije izreći službeno mišljenje Katoličke crkve, ali ne kao jedino i isključivo, i ne uime svih vjernika, jer nemaju svi vjernici isto mišljenje o svemu, ma koliko to biskupi Katoličke crkve govorili i željeli, rekao je Mlinar.

Član Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj Tomislav Jerić u obraćanju je istaknuo kako je cilj 4. modula vladinog školskog programa omogućiti učenicima usvajanje vještina potrebnih za donošenje odgovornih odluka važnih za očuvanje njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja.

Sudionici skupa su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: Za zdravstveni odgoj, Za znanost, a ne dogmu u školi, Za spolnu i rodnu ravnopravnost, Upoznaj sebe i svoje tijelo, Budi svoju, ne crkveni, Hrvatska je sekularna država, svećenicima nije mjesto u Saboru.

Organizatori su priredili i kratkotrajni performans pozvavši nazočne da upale svjetla na svojim mobitelima, što je većina nazočinih i učinila, a organizatori su rekli kako se na taj način donosi svjetlo u Split i Hrvatsku.