Više od 150 dokumentaraca na ZagrebDoxu

Deveto izdanje ZagrebDoxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji, održat će se od 24. veljače do 3. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Bit će prikazano više od 150 dokumentaraca iz cijeloga svijeta od kojih dio i u novom festivalskom programu Biografski Dox.

Novi program ZagrebDoxa donosi životne priče fascinantnih i utjecajnih ličnosti koje su na razne načine obilježile posljednja desetljeća, od Stevea Jobsa do sestara Louise i Martine Fokkens, stoji u najavi organizatora.

Nakon festivala u Berlinu u međunarodnu konkurenciju ZagrebDoxa dolazi najkontroverzniji film desetljeća, američki The Act Of Killing Joshue Oppenheimera, koji je kao jedan od producenata filma Werner Herzog nazvao djelom bez presedana u filmskoj povijesti. Oppenheimer gledatelja uvodi u svijet indonezijskih odreda smrti koji su sredinom šezdesetih godina 20. stoljeća počinili genocid i tijekom jedne godine ubili milijun sugrađana, etničkih Kineza.

Ta konkurencija predstavit će i švicarski dokumentarac Winter Nomads Manuela von Stuerlera nagrađen je nagradom Europske filmske akademije u kategoriji najboljeg dokumentarca. Film prati dvojicu pastira koji tijekom nekoliko mjeseci vode svoje stado s 800 ovaca kroz stotine kilometara prekrasnog, ali iznimno promjenjivog krajolika.

U programu Kontroverzni Dox prikazat će se, među ostalim, dokumentarac nominiran za ovogodišnjeg Oscara The Gatekeepers Drora Moreha, u čijem je središtu šestero bivših čelnika izraelske tajne službe Shin Betam koji su prvi put javno otkrili mnoge tajne, akcije i odluke iz prošlosti.

The House I Live In, proglašen najboljim dokumentarcem festivala u Sundanceu, novi je film važnog američkog dokumentarista Eugenea Jareckia, a publika će ga moći vidjeti u programu Majstori Doxa. Snimljen je u više od dvadeset država SAD-a, a dokumentira niz snažnih i teških priča koje progovaraju o američkom ratu protiv droge, tijekom kojega je uhićeno 45 milijuna ljudi.

Peter Radovich Jr., Hrvat s američkom adresom, kreativni direktor sportskog programa na CBS-u i dobitnik više od dvadeset Emmyja, na ZagrebDox donosi film Game Of Honor u kojem prikazuje dosad neviđeni svijet američkog nogometa na američkoj vojnoj akademiji. Jedna od producentica filma koji je dosad osvojio tri nagrade Emmy je i Mia Pećina, a prikazat će se u programu Stanje stvari.

Iz regionalne konkurencije organizatori izdvajaju svjetsku premijeru filma Strange Fruit multimedijalnog umjetnika Ivana Faktora. Riječ je o introspektivnom trenutku pojedinca koji postaje svjestan određenih događaja koji neodgodivo traže našu prisutnost.

Filmovi će se, uz međunarodnu i regionalnu konkurenciju, prikazivati u tradicionalnim programima Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox.

Popratni program donosi i niz retrospektiva, uključivši suvremenog ruskog dokumentarista Viktora Kosakovskog te autorsku večer Vlatke Vorkapić, a ove godine održat će se i edukativni program za filmske profesionalce ZagrebDox Pro.