Hrvatska fotografija okom Petera Knappa u MUO-u

Izvozna hrvatska kulturna uspješnica otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt. Publika ima priliku vidjeti antologijske fotografije mnogih hrvatskih poznatih fotografa i to nakon što je tu istu izložbu u Parizu vidjelo već više tisuća posjetitelja. 

Dvije su vrste fotografija, za galerijske prostore i one za masovne medije. Ove druge služe informiranju, a fotografiranje za galerije usredotočeno je na vrijednosti života, nade i strahove, istinu i ljepotu.

Peter Knapp, poznati francuski fotograf, selektirao je ljepotu hrvatske fotografije. Izložba je održana u pariškom Cite international u sklopu kulturnog projekta Croatie, le voici. Nakon Pariške izložbe došlo je vrijeme da se hrvatska fotografija vrati kući.

Peter Knapp često je posjećivao Hrvatsku i surađivao s mnogim fotografima. Vodio je radionicu u ateljeu Toše Dabca i Želimira Koščevića, bio čest uzvanik i dragi gost.

Snažna umjetnička osobnost i oko velikog fotografa na ovoj su izložbi spojili dvije generacije, etablirana imena poput Toše Dabca, Mladena Tudora, Đure Janekovića, Milana i Slavke Pavić te suvremene fotografe Marka Ercegovića, Jelenu Blagović, Ivana Faktora i Borisa Cvjetanovića.

Nezahvalno je izdvajati autore, to je posao kritike, no najintimniju priču ipak pričaju fotografije Jelene Blagović. Cijeli jedan svijet prije nje skrivao se u obiteljskoj komodi. Promišljenim osvjetljavanjem Jelena promatraču omogućuje da prepozna tek koji detalj, riječ iz pisma, pečat s omotnice. Među fotografijama našla su se i djevojačka ljubavna pisma njezine majke.

Izbor fotografija je osoban, inspirativan, intiman. Dođite se i uvjerite se - je li oko Petera Knapa dobro izabralo.