"Vlado Gotovac - Moj slučaj"

Svečana praizvedba monodrame Vlado Gotovac - Moj slučaj, koja obrađuje zgode i odrastanje toga velikog hrvatskog književnika, filozofa i političara, prikazuje se u Histrionskom domu.

Prema riječima Borisa Svrtana, koji je predstavu dramatizirao, režirao i u njoj glumi, riječ je o predstavi punoj humora, ali i Gotovčeve cjeloživotne borbe za pravo na raznolikost nasuprot ograničavanju. Monodrama tematizira i monstruozne političke procese, pakao jugoslavenskih kazamata, ali i beskompromisnu analizu hrvatske suvremenosti koja duhovitim i iskrenim pogledom skromnog promatrača Vlade Gotovca dobiva sasvim novu dimenziju.

U trenutku kada se politika beznadno ukopava u lijeve i desne rovove, živo sjećanje na Vladu Gotovca može biti poziv na elementarnu moralnost, odgovornost i uljuđenost, ustvrdio je Svrtan dodavši kako nas samo čovjek koji je iskusio sav cinizam svijeta može naučiti ponovno skromnosti te nas ohrabriti u činjenju dobra.

O tome kako je predstava nastala prisjetio se na konferenciji za novinare ravnatelj Histriona Zlatko Vitez rekavši da je čuo kako je Svrtan napravio monodramu o njegovu velikom prijatelju Vladi Gotovcu. Odmah sam poželio da ona zaživi u Histrionskom domu jer je Gotovac bio veliki prijatelj Histriona i ni jednu premijeru nije propuštao, prisjetio se Vitez.

Tekstove Vlade Gotovca odabrao je Čedo Prica, glasove kćeri i žandara koji se čuju u predstavi posudile su Petra Svrtan i Ivan Čuić, a asistent redatelja je Nina Erak Svrtan.