Znanstveni skup o 60 godina Pulskog filmskog festivala

U povodu 60 godina Festivala igranog filma u Puli danas se u Matici hrvatskoj u Zagrebu održava prvi filmološki skup u povijesti te institucije, a ove je godine posvećen obljetnici festivala te hrvatskoj kinematografiji nastaloj u tom razdoblju.

Skup je pokrenut u okviru djelatnosti Odjela za kazalište i film, trebao bi postati tradicionalan, a organizatori su Hrvoje Turković, Nikica Gilić, Bruno Kragić i Zlatko Vidačković.

Na povijest festivala podsjetio je njegov direktor u pet mandata, Dejan Kosanović, beogradski povjesničar filma, rekavši kako je taj festival nastao iz potrebe da se na jednom mjestu prikažu svi proizvedeni filmovi, a kojih je od 1947. bilo sve više.

Iznijevši podatak da je do devedesetih u Jugoslaviji snimljeno 889 filmova, od čega 183 hrvatska i 426 srpskih, Kosanović je rekao da je festival u Puli bio nacionalnog karaktera, njegova povijest je i povijest jugoslavenske kinematografije, no bio je i mjesto gdje se mogao vidjeti međusobni utjecaj filmova iz različitih republika tadašnje države.

Filmolog Slaven Zečević predstavio je kratki dokumentarni film Prva revija domaćeg filma Branka Bauera iz 1954. kao zanimljiv spoj dokumentarnog i namjenskog filma koji bilježi stvaranje jedne manifestacije ispred i iza kamera, a taj je film i prikazan na skupu.

Prva smotra filmova u Areni održana je 1938., a na inicijativu Marijana Rotara 1953. se ondje održava međunarodna filmska revija, čiji uspjeh stvara temelje za organizaciju nacionalnog filmskog festivala godinu dana poslije. S više od 78 tisuća gledatelja danas je taj festival najposjećenija kulturna manifestacija u Hrvatskoj.

Matica hrvatska će sa skupa objaviti zbornik radova, a predstavit će se na 60. Festivalu igranog filma u Puli koji će se održati od 13. do 27. srpnja.