Umrla francuska dizajnerica Andree Putman

Francuska dizajnerica interijera Andree Putman, među čijim je poznatijim ostvarenjima i modernizacija unutrašnjosti zrakoplova Concordea, umrla je jučer u svom pariškom domu u 87. godini, izvijestili su članovi njezine obitelji.

Dama svjetskog dizajna, Putman je tijekom svoje, gotovo 70 godina duge karijere lansirala koncept boutique hotela, a po njoj se zove i jedan neboder u Hong Kongu. Radila je na dizajniranju filmskih setova, a njezin bezvremenski stil obilježio je interijere mnogih luksuznih restorana, dućana i ostalih luksuznih proizvoda.

Godine 1978. osnovala je dizajnersku tvrtku 'Ecart' te počela dizajnirati interijere za svoje prijatelje, poput Karla Lagerfelda i Michela Guya. Potom je dizajnirala trgovine za brandove Guerlain i Yves Saint Laurent, u Francuskoj, ali i u SAD-u. Na filmskom setu surađivala je s britanskim redateljem Peterom Greenawayem, a bivši francuski ministar kulture Jack Lang povjerio joj je uređenje svojeg ureda. 1994. osmislila je unutrašnjost Concordea.

Najsnažniji proboj u dizajnerskoj industriji ostvarila je osamdesetih kada je uredila hotel Morgans na newyorškoj aveniji Madison u strogom minimalističkom stilu. To je, prema riječima arhitekta Jeana Nouvela prvi boutique hotel u svijetu. Nakon razmirica s financijskim partnerom zatvorila je 'Ecart' i otvorila tvrtku Agence Andree Putman koju danas vodi njezina kći.