MUP upozorava: Novi slučajevi virusa Trojan

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) danas je ponovno, nakon pojave novih slučajeva, upozorilo građane koji su dobili računalne poruke s logotipom MUP-a o uplati 500 kuna za otključavanje računala da to ne čine jer je riječ o računalnom virusu GVU Trojan, te da slučaj prijave policiji.

Iz MUP-a su izvijestili da su građani unazad nekoliko dana ponovno prilikom pretraživanja interneta počeli zaprimati obavijest s logotipom MUP-a i upozorenjem o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji, a koja će se ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem PaySafe kartice uplati 500 kuna. Takvi slučajevi zabilježeni su i u kolovozu prošle godine.

U MUP-u kažu da ne provode nikakvu akciju praćenja i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, nego upozoravaju da je riječ o tzv. GVU Trojan virusu koji otima računala. Isti ili sličan virus pojavio se u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se od korisnika traži da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata.

Policija poziva građane da, umjesto plaćanja, slučaj prijave njima i potraže pomoć informatičkog stručnjaka ili virus uklone sami, uz pomoć upute - pokrenuti računalo u Safe modu, držati pritisnutu tipku F8, odabrati strelicama Safe mode with Networking te pritisnuti ENTER; logirati se na računalo; pokrenuti Internet Explorer i downloadati program http://www.2-spyware.com/download/hunter.exe te isti instalirati i pokrenuti scan računala; po završetku ponovno pokrenuti računalo.