Cameron obećao referendum - Britanci napuštaju EU?

Britanski premijer David Cameron obećao je da će, bude li ponovno izabran, do kraja 2017. organizirati referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Premijer je u dugoočekivanom govoru o odnosima Britanije i Unije najavio referendum između 2015. i početka 2018. te pozvao da se redefiniraju odnosi njegove zemlje s EU-om na jedinstvenom tržištu. Vrijeme je da Britanci kažu što žele. Vrijeme je da riješimo to pitanje oko Britanije i Europe, rekao je.

Njegova Konzervativna stranka ući će u kampanju za izbore 2015. uz obećanje građanima da će ponovno pregovarati o članstvu Britanije u EU-u. Dušom i srcem vodit će kampanju da Britanija ostane u EU-u, ali smatra da je odluka o ostanku ili odlasku u rukama britanskog naroda.

Cameronov govor mogao bi izazvati nezadovoljstvo u drugim državama EU-a, poput Francuske i Njemačke. Europski dužnosnici već su upozorili Camerona da ne može Uniju tretirati a la carte, odnosno uzimati što želi i diktirati uvjete članstva.
Njegov londonski govor mogao bi izazvati zabrinutost i u SAD-u, koji je poručio da Britanija ostane u Uniji i u tom savezu ima snažan glas.

Reakcije na Cameronov govor

Britanski europski partneri uglavnom su pozdravili dio iz govora Davida Camerona u kojem on izražava želju za ostankom u Europskoj uniji, ali dio njih kaže da Europska unija nije a la carte gdje bi Britanija bila slobodna birati samo ono što joj se sviđa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da želi da Britanija bude važan dio i aktivni član Europske unije.

Pripremljeni smo razgovarati o britanskim željama i moramo naći pošteni kompromis. Intenzivno ćemo razgovarati s Britanijom o njezinim individualnim idejama, kazala je.

Francuski šef države Francois Hollande na sastanku vlade jasno je pokazao želju da Velika Britanija ostane u EU, rekla je glasnogovornica vlade Najat Vallaud-Belkacem.

Ona je naglasila da biti član EU predstavlja obveze među kojima je i solidarnost. Europa u koju vjerujemo je pakt solidarnosti a solidarnost vrijedi za sve članice, dodala je.

Finski ministar za Europu Alex Stubb kazao je da ne misli da Cameron želi napustiti EU. On želi da se završi ova rasprava i da se razjasni britansko stajalište u EU jednom zauvijek. U tom smislu ja poštujem njegovo stajalište, rekao je.

Češki premijer Petr Nečas, čija vlada jedina osim britanske nije potpisala europski fiskalni pakt, kazao je na novinskoj konferenciji da Češka dijeli stajalište Ujedinjenog Kraljevstva da bi Europa morala biti fleksibilnija, otvorenija, trebala se više truditi zadobiti povjerenje svojih građana.

Neki su političari međutim izrazili veliko nezadovoljstvo izjavama Davida Camerona.
Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius kazao je da je Britanija slobodna otići. Ako Britanija želi napustiti Europu prostrt ćemo joj crveni tepih, rekao je, referirajući se na istu rečenicu koju je Cameron nedavno uputio bogatim Francuzima koji su željeli izbjeći Hollandov porez i izrazili namjeru da dođu u Britaniju.

Fabius je kazao da je Cameronovo stajalište kao da se Britanija priključila nogometnom klubu a potom nenadano izjavila da želi igrati ragbi. Biranje po narudžbi nije opcija, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle. Dvojica francuskih ministara optužili su Camerona da tretira Europu a la carte te misli da može birati.

Komisija oprezna, parlament kritičana

Govor premijera Camerona važan je doprinos demokratskoj raspravi u Velikoj Britaniji o Europi. Na britanskoj je vladi i narodu da kažu kakav položaj Ujedinjenog Kraljevstva žele unutar EU-a. Komisija pozdravlja nedvosmislenu izjavu premijera Camerona da želi zadržati Britaniju u Europskoj uniji. Unija je utemeljena na demokratskoj volji svojih članica i Komisija je dosljedna u svojem stajalištu da je, pod uvjetom da želi ostati u EU-u, u interesu i EU-a i Britanije da ona bude aktivna članica u samom središtu EU-a, rekla je glasnogovornica Europske komisije Pia Ahrenkilde-Hansen.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz rekao je da je Cameronov govor okrenut domaćoj javnosti, te da neće impresionirati puno britanskih partnera u Europi.

Govor je bio više o domaćoj politici i odražavao je euroskeptične elemente Konzervativne stranke. Čini mi se da premijer Cameron svojom najavom referenduma igra opasnu igru iz taktičkih, unutarnjopolitičkih razloga, rekao je Schulz, dodajući da mu Cameron sve više sliči na čarobnjakova učenika koji ne može ukrotiti snage koje je sam stvorio, snage koje žele napustiti EU iz ideoloških razloga na štetu britanskog naroda.