Linić: Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje

Ministar financija Slavko Linić na aktualnom je prijepodnevu u Saboru najavio da će uskoro biti prepolovljena brojka od 44 milijarde kuna, koliko iznosi nelikvidnost tvrtki u prošloj godini.

Linić je, odgovarajući na pitanje SDP-ove zastupnice Vesne Fabijančić Križanić, kazao da Vlada posljednjih godinu dana pokušava riješiti taj problem te da Zakon o financijskom poslovanju u predstečajnoj nagodbi ipak daje rezultate.

Do kraja 2012. zahtjev za predstečajnu nagodbu uputilo je 1400 tvrtki pa je sada brojka nešto manja od 3000. Među tim tvrtkama je više od 340 velikih sustava koji imaju 27 milijardi kuna obveza prema državi i bankama, a zapošljavaju 23 tisuće ljudi. Linić je istaknuo kako su u tijeku pregovori između tih tvrtki i banaka te da su neki i pred završetkom - u slučaju Dalekovoda, Varteksa i Spačve.

Pred Ministarstvom financija je veliko čišćenje i evidentno je da će dobar dio tih trgovačkih društava koja nemaju zaposlenih biti samo predmet stečaja, a ne predstečajnih nagodbi, poručio je Linić.