Otvoren prvi svjetski Muzej tambure

Prvi svjetski Muzej tambure otvoren je u Slavonskom Brodu. U jednom od kazamata barokne tvrđave u središtu grada izloženo je šesedesetak glazbala. Mjesto je to u kojemu ćete moći vidjeti i čuti tamburu - i sve o njoj.

Ideju su osmislili u Brodskoj udruzi tamburaša. Mozak operacije - maestro Mihael Ferić. Odgojio je generacije tamburaša. Napisao Hrvatski tamburaški brevijar. Muzej je logičan nastavak priče, kaže. U njemu se može vidjeti povijest tambure od 1847., kada je Pajo Kolarić osnovao prvo tamburaško društvo.

Muzej, koji se uselio u 130 četvornih metara prostora koji im je ustupio Grad, živjet će sa svojim posjetiteljima. Od razgledavanja i izučavanja povijesti glazbala možete predahnuti slušajući neke od najvećih tamburaških hitova. Vrsni graditelj tambura Mladen Jurković pokazat će pak kako nastaju ta glazbala.
Iako su tamburaška glazbala u naše krajeve stigla u vrijeme turskih osvajanja,  muzej je mjesto, kažu njegovi autori, koje nedvojbeno dokazuje da je riječ o  autothonom hrvatskom instrumentu. Da je tambura važan dio tradicije, dokaz su i nove, sve mlađe generacije tamburaša.

A tambura bi trebala dirnuti i u srca turista. Uklapa se muzej odlično, kažu brodski tamburaši, i u priču skorog ulaska naše zemlje u EU, u koju unosimo nešto svoje što drugi nemaju.

Ne misle tamburaši na ovome stati. Idući je korak nominacija tamburice za ulazak na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine.